Военните излизат на шествие

share

Военни от цялата страна излизат на патриотично шествие в столицата.

В 10.30 часа те ще съберат пред паметника на Незнайния воин. Мирното шествие на военните е под наслов: „За България и за Българската армия". То ще започне от ул. „Оборище" и ще стигне до пл. "Независимост" - западната част, където е крайната точка. Времетраенето на шествието ще бъде приблизително час и половина. Военните нямат право да протестират по закон. Затова обявиха, че провеждат мирно шествие.

В края на миналия месец от легията обявиха, че военните се отказват от увеличение на заплатите, но настояват да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране вместо промените, предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов. Военният министър предложи да се въведе възраст за пенсиониране на военнослужещите, а не това да става само при натрупване на определен стаж. В момента те могат да излязат в пенсия при 27 години стаж. Сега идеята е за младшите офицери пенсионирането да става на 52 г., а за старшите - на 54 г.

На шествието са поканени настоящи и напуснали военни от състава на БА, ветерани, служители на Военна полиция, МВР, службите и граждани от цяла България. Очаква се в шествието да се включат около 5 хиляди души.

Водещи новини

Още новини