Борисов категорично подкрепи облагането на лихвите

share

Налогът върху лихвите от депозитите ще удари само хората, които имат много пари в банка.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен. Тези с малките спестявания - например с 1000 лв., ще ги засегне с 30 стотинки на месец. Нуждата от новия данък са малкото приходи в хазната, а приходите от него ще отидат за увеличаването на пенсиите. След като фирмите приспаднат разходите си, за облагане остават малко под 7%. С този плосък 10-процентов данък трудно се прави социална държава, обясни още премиерът. Ние увеличихме пенсиите от първия ден, в който дойдохме на власт. Тези пари трябва да дойдат отнякъде, мотивира още Борисов облагането на лихвите от депозитите. Ще дойдат именно от по-богатите, с по-големите влогове, настоя той.

Около 590 милиона лева трябва да се дадат допълнително през 2013 г., за да се увеличат пенсиите средно с 9.3% от 1-ви април. Симеон Дянков обясни, че 220 млн. лв. ще се пренасочат като трансфер от данъците ни, а други 27 млн. ще дойдат от по-високите минимални осигурителни прагове. Още около 100 млн. лв. ще се съберат от повишаването на минималната заплата от 290 на 310 лв. и от ръста върху останалите доходи. Около 44 млн. лв. се очакват и от увеличаването на максималния осигурителен доход на 2200 лв. Общо обаче сумата от тези допълнителни приходи е малко под 400 млн. лв. Така не беше ясно откъде ще се вземат още 180 млн. лв. С приходите от новия налог обаче сметката излиза.

Ако не бяха археолозите, днес щяхме да открием отсечката на "Хемус" от Шумен до Белокопитово, заяви по-рано Борисов, след като провери строителството на магистралата. Важното е, че нищо ценно няма да остане скрито под земята, успокои се все пак той. Премиерът се срещна и с археолозите, чиито разкопки забавиха изграждането на магистралата с близо година. Строителният министър Лиляна Павлова обясни, че са осигурени още 1 млн. лв., от които на историците са преведени 70%. С това средствата за археология на обекта стават общо 1,36 млн. - изцяло от бюджета.

Водещи новини

Още новини