Симеон Дянков стана по - щедър

Булфото
share

Финансовият министър Симеон Дянков развърза кесията.

Той отпуска по - голям финансов ресурс през 2013 година за социални разходи, образование и култура.

Според прогнозите на финансовото ведомство се очаква ръст в приходната част на бюджета в размер на 1,796 млрд. лева спрямо 2012 година.

Предвиденото увеличение в социалните разходи е повече от 790 млн. лева. То включва индексирането на пенсиите с 585,9 млн. лева от 1 април 2013 г. Със 135 млн. лева се увеличават средствата за социални помощи и обезщетения, а финансирането на различните програми и дейности по заетостта ще получи допълнително 72 млн. лева.

Средствата за образование се увеличават с повече от 120 млн. лв. От тях над 76 млн. ще отидат за единните разходни стандарти и целевите добавки за финансиране на обучението на деца и ученици. Финансирането на университетите и държавните висши училища ще зависи от оценката за качеството на обучението в тях.

Културата ще получи с 31 млн. лева повече, с 26 млн. лева се увеличават разходите за държавните и общинските културни институти, включително музеи, галерии, библиотеки и читалища.

В проектобюджета за 2013 година са заложени повече средства и за публична инфраструктура в областта на благоустройството и опазването на околната среда , като отделените средства в това направление ще бъдат 510 млн. лева.

От Министерството на финансите отбелязват и увеличението на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за работещите в сферата на отбраната и сигурността с 20 процентни пункта (218 млн. лв.). Според съобщението консултациите за бюджетите на силовите министерства, МВР и МО, продължават, като окончателно решение ще бъде взето на заседанието на Министерския съвет, на което ще бъде разгледан законопроектът за държавния бюджет за 2013 година.

Водещи новини

Още новини