Протестиращи към шефа на ДКЕВР: Ето го мишока! (видео)

share

Около 100 човека, работещи във фирми, произвеждащи електроенергия от възобновяеми енергийни източници се събраха за втори път след миналия понеделник на протест пред сградата на ДКЕВР на бул. "Дондуков" в София, предаде репортер на Novini.bg.

Те са недоволни от новата такса, която енергийният регулатор наложи на фотоволтаичните централи. Със свое решение от 14 септември ДКЕВР наложи такса в размер на 40% за достъп до мрежата.

Те отново заявиха, че решението е  взето на тъмно и таксата е незаконна. Протестиращите са категорични, че ще търсят правата си в съда. Те заявиха, че въвеждането на таксата ще доведе до фалит на някои от фирмите и по този начин много хора ще останат без работа. Протестиращите посочиха, че през периода 2010-2012 г. в сектора са открити 25 000-30 000 работни места, има 1400 инвеститори - малки и средни български предприемачи. По думите им, енергийните мощности са изградени с частни ресурси, а не като например при проектите "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", където се разходват пари на данъкоплатеца.

В 9.00 ч. в сградата влезе председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той слезе от колата си, като през целия път до входа на сградата бе освиркван бурно от хората, които го посрещнаха с възгласи "Ето го мишока" и поискаха оставката му.

"Защо убиваме българския инвеститор", "Няма такава държава", "Къде отиват парите от зелената добавка, искаме отчет" - бяха част от надписите на плакатите, които носеха протестиращите.

Водещи новини

Още новини