В Троян и село Орешак бяха открити традиционните Празници на сливата и троянската сливова ракия.
Фестивалът се провежда за 20-та поредна година и включва дегустации и конкурси за най-добра сливова ракия, най-добри мезета и най-вкусни ястия, приготвени от сливи, съобщи БНТ.
Програмата на 9-дневните празници е наситена и с разнообразни културни прояви.
Гостите на фестивала имаха възможност да видят как действа старинна инсталация за изваряване на ракия и да опитат по чашка от прочутото питие.
Традициите, свързани с производството на троянска сливова, са на повече от век. Предание разказва, че първата дестилация е направена от монасите в Троянския манастир. После тайнствените процедури за производство на елексира са се разпространили из целия Троянски регион. Според троянчани - високото качество на ароматната напитка се дължи на климатичните условия, които позволяват доброто узряване на сливите.
За отличния вкус на питието са важни и тънкостите, които местните майстори прилагат при дестилацията, както и отлежаване на ракията в дъбови бъчви.
Фестивалът ще завърши на 29-и септември, когато ще бъде връчен призът на най-добрия майстор на троянска сливова ракия за тази година.