Експерти: Здравето ни е застрашено от миньорството

share

Днес ще обсъждаме не само проблемите на минния сектор и дейности, но това е и тема на новия модел на икономика, новите стратегии, които трябва да се предприемат в засегнатите райони. Това каза на пресконференция днес Нихос Хрисогелус от Гърция, член на Европейския парламент от групата на "Зелените".

По думите му трябва да се обсъди и темата за излизане от кризата на ЕС и теми за нов модел на устойчиво развитие на иконимиката.

Това, което мен ме притеснява, е, че в района на Балканите стартираха много бързо проекти за нови мини. Навсякъде по места тези проекти срещат сериозен отпор, а на места се стига и до сблъсъци с полицията, какъвто е случаят в Гърция. Това каза един от съпредседателите на партия "Зелените" г-н Сендов. Проведени бяха 4 големи обществени обсъждания за развитието на региона на Балканския полуостров - в Москва, Лондон, Уланбатор и София.

В България, в рамките на една кампания се постигна много важен резултат - България стана втората държава в Европа, която забрани подобен тип минни действия - извличане на фосилни горива, отбеляза Сендов. Има апетити за добив на газ от въглища, за пясъци и други неконвенционални фосилни източници, които застрашават заради начина си на добив сериозно околната среда и общественото здраве. Сендов каза, че хората по места биват заплашвани да мълчат.

Имаме 55 хвостохранилища, а някои от тях са пред сериозна опасност от скъсване на стените, каза още Сендов. Има  хвостохранилища, които са с неясен статут като собственост и отговорност, например това в Медет - не е ясно кой отговаря за него.

В пресконференцията учатваха още Добринка Лолова, доктор на химическите науки от "Зелена икономика" и Васил Кадринов, председател на "Зелена Икономика".

Водещи новини

Още новини