Чиновници сами си произвеждат ток

share

Първата в България административна сграда с монтирани върху нея вертикални фотоволтаични панели ще бъде открита до началото на пролетта в Габрово, съобщава Монитор.

Това стана ясно, след като областният управител Мариян Костадинов подписа договор с фирмата реализатор. Сградата, която досега шеговито бе наричана от местните позорното петно на Габрово, се намира в центъра на града. Фасадата на зданието, в което работят десетки чиновници от различни служби, е изключително занемарена.

Проектът предвижда до април тя да бъде облицована изцяло с фотоволтаични панели, като по този начин тя ще се превърне в един огромен огледален блок. Фотоволтаиците ще произвеждат електроенергия, която ще бъде използвана за нуждите на учрежденията в сградата. Вертикалните панели ще бъдат полезни през цялата година. „От пръв поглед се вижда, че това е плод на габровската пестеливост и гениална мисъл. През лятото панелите ще пречат сградата да се нагрява и по този начин ще се намалят разходите за климатици. През зимата пък ефектът ще е обратен – сградата ще отдава по-малко топлина в атмосферата и това ще води до по-ниски разходи за отоплението й”, обясниха експертите по енергийна ефективност.

Водещи новини

Още новини