Имало едно време български ябълки

фейсбук
share

Както върви, няма да е далеч времето, когато за българските сортове и производство на ябълки ще си говорим само в минало време и ще ги гледаме единствено на фотоси в архивите. Помните ли, че преди близо две години един от големите производители на ябълки в страната – Красимир Кумчев изкорени ябълковите си градини?Родните производители на плодове, а вече и не зеленчуци, фалират собствените си производства заради силно неизгодни условия, в които ги поставя държавата ни по отношение на несправедлива конкуренция и липса на каквото и да е държавническо мислене и планиране у нас.Овластените у нас не дават индикации, че им пука за  трудната и абсурдна ситуация, в която се намират производителите от сектор “Плодове и зеленчуци”. От години те молят за помощ и съдействие заради повишените разходи в сектор “Селско стопанство” висшите управници, които пращаме да ни управляват”. Безрезултатно. Изглежда е част от нелепата българска орисия да пращаме във властта безхаберни и продажни политици, които се грижат най-вече за себе си и родата си, както и са заети да правят сервилни угоднически плонжове пред чужди сили.

Ето какво пишат браншовиците, които ден из ден намаляват поради фалити и масово унищожават своите плодни и зеленчукови градини.

Разходите за производство на продукция, като горива, торове и препарати за растителна защита, се увеличиха между 50% и 3 пъти от началото на войната в Украйна. През сезон 2022/2023 ние сме купували суровините за производство на изключително високи цени. 
За сметка на това, продажните цени на нашите плодове са под постоянен натиск от Македония, Сърбия и Молдова. А нашите зеленчуци - под натиск от Турция”.

Разбирам важността на пазара.

Изобщо не разбирам обаче

що за логика е да ядем вносни пластмасови безвкусни плодове и зеленчуци,

защото управниците ни в последните десетилетия са били толкова откровено т@пи и недалновидни, че не са взели нито едно разумно рационално решение за опазване на вкусната българска храна!? И това, че аз не разбирам не е беда, бедствие е, че хората, които произвеждат се отказват да го правят.

Ей на, четете за причините, нищо че това няма да ви направи щастливи!

Красимир Кумчев известен земеделски производител, агроконсултант. Той има над 45 години професионален стаж като производител на полето. Неотдавна беше принуден да изкорени дългогодишните си ябълкови насаждания в Пловдивско, заради недалновидната аграрна политика в този сектор, която доведе до масов фалит на много плодни градини у нас. Преди над 15 години Краси Кумчев патентова методика за индивидуално разпределение на субсидиите в селското стопанство, която цели да ограничи кражбите и корупцията в селското стопанство.  На онова, което имаме като политици обаче хич не им дреме и не се напъват да правят каквото и да е в полза на хората и това не е голословно твърдение, а самата истина. Ето коментара на Красимир Кумчев за причините да изкорени своята ябълкова градина:

„Тъй като много от вас продължават да ме питат защо изкоренихме ябълковите си градини, ето една от причините.

Фестивал на ИТАЛИАНСКАТА ябълка в България!!!

В сезона на прибиране на българските /12 октомври/ 2019 година!

Някой да е виждал голяма търговска верига да обяви фестивал на БЪЛГАРСКАТА?

Човек от “кухнята” ми каза, че имат нареждане от централите си докато не се изпразнят хладилниците на Италия и Полша, българска ябълка да не се продава!

Представете ли си - в България , някой “брат” от Европа ЗАБРАНЯВА да се продава българска ябълка!!!

И обратното, можете ли да си представите - в Австрия, примерно, ЗАБРАНЯВАТ продажбата на собствените си ябълки докато не се продадат италианските и полските?!”

Това итакова е нерадостното дередже на българските производители у нас. А иначе политиците неуморно рецитират кухи лозунги как продоволствието ни било част от националната ни сигурност и и прочее и прочее безсъдържателни дрънканици...

Водещи новини

Още новини