Красимир Кумчев за novini.bg: Или да се изравнят агро субсидиите за страните в ЕС, или да бъдат премахнати!

  • 07 октомври 2022 17:08

  • 2144
  • 0
Красимир Кумчев за novini.bg: Или да се изравнят агро субсидиите за страните в ЕС, или да бъдат премахнати!
© личен архив

Каква е ползата от европейските агро субсидии и защо след 2,5 програмни периода вместо земеделието да процъфтява, то бе почти съсипано? Разговарям с Красимир Кумчев, земеделски производител, агроексперт и консултант. Той бе първият номиниран за Фермер №1 на Златна Тракия/2003/, работи 40 години на полето. Красимир Кумчив има два патента - Методика за субсидиране на селското стопанство и за бутиковата ябълка. Преди дни обявеният за "Крал на ябълковото производство" обяви, че изкорнява своите ябълкови градини.

Както неведнъж съм коментирал пред вас, решението ми да закрия ябълковите си градини, не е взето под напора на емоции, нито от днес за утре. Сама знаете от колко време предупреждавам за опасностите и рисковете в селското стопанство - поне от 6 години. Но никой не ме чу,

правиха си Фестивал на италианската ябълка в големи хранителни вериги у нас, а нашата продукция не я искат!?

Алармирал съм не само в българските медии, а и навън например чрез едно пространно интервю в "Евронюз" преди две години за унищожението на овощните насаждения. Въпреки това никой пръста си не помръдна от нашите политици. Тези дни не само аз, а и много колеги започнаха да изкореняват своите гради с праскови, сливи, круши... . 

Кр. Кумчев за novini.bg: Престъпление е, че България може да изхранва 60 млн.души, а дори своите не храни
Причината затова е една единствена - неравномерното субсидиране на отделните страни членки в ЕС. Някои са си договорили по-добри условия, но не и ние - все сме на опашката. До края на този програмен период, който е до края на 2027 година, съседна Гърция ще получи 10 милиарда евро повече като субсидии от нас. При това положение ние не можем да сме конкуретоспособни. Непрекъснато повтарях през изтеклите над 15 години: направете така, че или да се изравнят субсидиите за страните в ЕС, или да бъдат премахнати, защото те ни пречат.

Аз съм отдал целият си живот на нашето селско стопанство и твърдя убедено, че при наличието на плодородните ни земи, слънцето, което ни огрява, водите - трите фактора за добро развитие на селско стопанство, ние без субсидии можем да увеличаваме производството и да задоволим на 100-процента вътрешния си пазар, както и част да изнасяме.

Жалко е, че сега 85 на сто от продуктите на нашата трапеза са внос. Консумацията на качествена храна е в основата на човешкото здраве.Това, че българинът яде боклуците на света, води до първенството ни в черната класация за най-болната нация, с най-ниска продължителност на живот.
Осигуряването на продоволствието на една страна, е част от нейната национална сигурност. За съжаление обаче аз не чух в предизборната надпревара нито една партия да говори по тези проблеми. Жалка история.
Имал съм много срещи и с настоящия земеделски министър Явор Гечев и съм го запознал с тези проблеми. Буквално той ми каза, че трябва да се пренаписват закони, които да се синхронизират с регламентите на ЕС. Знаете, че аз

имам методика, която спира кражбите и дава възможност селското ни стопанство да върни напред и нагоре. Ако има партия или политическа сила, която може да предложи свой план, който да води до по-добри или поне същите резултати, нека да се приеме той.

Не съм егоист, просто искам нещата да тръгнат напред. Аз нямам нищо напротив, защото в края на моя професионален път на полето, на мен ми се иска да видя процъфтяваща България, да видя, че нашите деца се хранят с качествена храна. Мисля, че такива са мечтите на всички съвестни и свестни българи.
Нито една от големите партии обаче преди вота не говори за селското стопанство. Всички повтарят, че щели били да се грижат за земеделския производител! Как ще се грижат? От техните грижи малкият и средният производител вече хептен изчезват. Когато се казват подобни твърдения, трябва да се пояснява и по какъв начин точно ще става това, с какви средства. Аз за 33 години такова нещо не видях, колегите ми, също.

Петър Кумчев, синът на Красимир, сред листните зеленчуци, които заедно отглеждат в Трилистник

Вярно е, че за два и половина програмни периода стигнахме до този хал, който показва колко сбъркана е селскостопанската политика.
Аз винаги гласувам, но това не пречи да казвам какви грешки се допускаха и продължават да се правят. Мога  да си го позволя, защото нямам политически амбиции.
Въпреки че изкорених "емблемата на своя труд", ще продължа да работя заедно със синовете си на полето, ще произвеждаме листни зеленчуци в Трилистник. Впрочем, сме едни от най-големите производители на салата Айсберг. Така че продължаваме...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2144 0

Свързани новини

Водещи новини