Докъдето взора стига се краде, и краде...дори от децата ни

  • 25 октомври 2024 13:23

  • 3139
  • 0
Докъдето взора стига се краде, и краде...дори от децата ни
© pixabay

Земеделският производител и агроконсултант Красимир Кумчев алармира за още една схема, по която безогледно се краде и от децата ни, с любезното съдействие и съучастие на представителите на държавните структури у нас. Алармата този път е за вършени шашми с наредбата, приета през 2016 година за европейската схема "Училищен плод" и "Училищно мляко", която трябваше да осигурява за подрастващите качествени плодове и млечни продукти. Дали така българските деца се учат на здравословно хранене, е под въпрос. Не е спорен обаче фактът, че шарлатани успяха да побългарят и изкористят и тази иначе добра, европейска практика.

Както е добре известно, обществените поръчки у нас са най-големият развъдник на корупция и рушветчийство, който не подминава и грижата за децата ни - нашето бъдеще. На вниманието ви днес предлагам коментарите както на производители, така и на двама земеделски управници.

Вижте за какво става въпрос:

Красимир Кумчев:

Красимир Кумчев е известен земеделски производител, агроконсултант. Той има над 45 години професионален стаж като производител на полето. Неотдавна беше принуден да изкорени дългогодишните си ябълкови насаждания в Пловдивско, заради недалновидната аграрна политика в този сектор, която доведе до масов фалит на много плодни градини у нас. Преди над 15 години Краси Кумчев патентова методика за индивидуално разпределение на субсидиите в селското стопанство, която цели да ограничи кражбите и корупцията в селското стопанство.  На онова, което имаме като политици обаче хич не им дреме и не се напъват да правят каквото и да е в полза на хората и това не е голословно твърдение, а самата истина. 

Сн.личен архив

"КОМУНИЗЪМ В УСЛОВИЯТА НА ДЕМОКРАЦИЯ
Около ТРИ милиарда лева се вливат в българското селско стопанство! 
Всяка година.
Резултат - НИКАКЪВ.
Има БРАНШОВИ организации, незнайно колко, които нищо не раждат като  идеи и визия за развитие на отрасъла.
Като правило, обаче, няма БРАНШОВА организация, която да не се грижи за ТОЗИ, който Я е създал или ръководи.
Тези хора са построили комунизма!

Лесно може да се провери кои участват в СХЕМИТЕ  “Училищен плод” и “Училищно мляко”.

Говори се, че държавата плаща по 72 лв/кг за БИО кашкавал и по 6 лв/кг за БИО ябълки. 
Подобни ПАЗАРНИ били и цените за домати, краставици, моркови и т.н.
Какво, ако не комунизъм е държавата да ти ОСИГУРИ СИГУРЕН пазар, на тройно ПО-ВИСОКИ  цени ?
Мисля, че обществото трябва да знае  вярно ли е това.
КАЖЕТЕ,  г-н Министър?
Задавам го всяка година. 
Отговор - няма.
В една песен на Тодор Колев се пее: "накъдето погледнат очите ми всичко краде и краде!"

Ябълки био

1,21 бр.по 6 бр.,е равно на 7.26 лв. за кг без ДДС
7,26 по 1.2, е равно на 8.71лв. за кг с ДДС

Георги Егов, производител:

"Вече сме продали ябълки на училищата повече от 10т. Средна ябълка, 150-180 гр. на цена 1.1лв/кг. Това са около 6 ябълки в килограм. От сигурен източник научихме, че на фирмите които работят по програмата Училищен плод, всяка бройка се заплаща по 0.6лв. Това е повече от 200% надценка без никаква полза, за малкото останали производители на ябълки в България. Аз викам, по добре турците да се върнат, в това царство на порока,измамата, кражбата, лъжата и чунким/белким шмекерите станат по малко, а бунаците като нас които все още произвеждат нещо, да станат повече".


Кирил Вътев, бивш земеделски министър, производител:

"Субсидиевъдите и шампионът по "училищен плод и мляко" бяха най-яростните 5 човека, които протестираха срещу мен. Те си имат своите съпричастни и насърчители!
Ти беше единственият народен представител, който по време на парламентарен контрол дойде при мен и ми каза: "Не искам да съм на твоето място!"
Никога няма да го забравя!
Най-важното е, независимо кой от коя партия е, да имаме силно чувство за национално оцеляване в това несигурно време в световен план. А това означава всички да работим за ПРОДОВОЛСТВЕНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ. Неосъзнати субсидиевъди, фалшив шампион по училищен плод и мляко и техните партийни покровители, са национални предатели и престъпници срещу държавата.
Защо се подминава толкова важен факт от отговорните институции?
Каквото видях, казах и реагирах в рамките на правомощията ми. А те са твърде ограничени.
Темата е от национално значение, никой не е извън нея и се нуждае от широка обществена реакция!"

Александър Йоцев, зам.-министър на земеделието: 

"Тъй като се обръщаш с въпрос към бивши и настоящи министри, ще си позволя да внеса малко яснота, особено за схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод" (СУМ и СУП).

На неофициална среща с г-н Франческо Лолобриджида, министър на земеделието на Италия, аз го попитах буквално как са разрешили те проблемите с прилагането на тези схеми. Той искрено се учуди и попита: "Какви проблеми?!"

Аз си прехапах езика - как да му обясня, че ние сме се изхитрили да крадем и от децата си?!

Темата е много дълга, затова ще опитам с булети. Имена на лица и фирми няма да споменавам, защото нашите правосъдни институции са бдителни и сурови. Браншовиците много добре знаят за кои лица и организации става дума. Предварително заявявам, че не обобщавам всички производители и търговци за лошите практики. И така: - СУП и СУМ НЕ са предназначени да изхранват децата. Целта им е подрастващите да придобият и развият знания, умения и навици за здравословно хранене. - СУП и СУМ НЯМА да разрешат проблемите натрупани в секторите за производство, търговия и дистрибуция на пресни плодове и зеленчуци. Моля да ме извиниш, но ще добавям и други булети, тъй като съм в срещи. Темата наистина е дълга. Средствата от ЕС за СУП и СУМ са сравнително малка част, около 1/3.

Прав си за някои лица, които използват ръководените от тях НПО за да си осигурят "лъвския пай" от средствата за СУП и СУМ. 

Две ведомства, МЗХ и ДФЗ, имат проблем с Методиката за ценообразуване, заради лобирането от страна на НПО-та с различни интереси,

в национални и европейски институции . Твърдя, че няма доказани закононарушения, но има множество лоши практики на всички нива от реализацията и контролът на качеството на продуктите в СУП и СУМ.  Това е проблем, защото МОН не пожела да се включи, а само в зоната на предположенията е отговорът на въпроса:

защо директорите на училища сключват договори с точно определени доставчици и си затварят очите за откровени безобразия".

*********

Е, както пееше Тодор Колев преди години в "Как ще ги стигнем американците" и до днес думите му са актуални и верни: 
"накъдето погледнат очите ми всичко краде и краде!"
Това е положение. Сещате се кои имат келепир от него, нали?!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

    

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3139 0

Свързани новини

Водещи новини