Васко Кръпката разказа за срещите си с Кирил Маричков: Останаха неща, които не успяхме да си кажем

Булфото, архив
share

Успяхме да обменим идеи и да се вдъхновим. Най-ценният урок е да не изневеряваме на идеалите. Това каза за Кирил Маричков музикантът Васко Кръпката.

"Той беше безкомпромисен антикомунист. Дори в един момент влезе в парламента не с идеята да изкарва пари и да е поредният "син балон". Той отиде, за да помага. Тогава бяха такива времена, че много хора на изкуството влизаха и беше нормално, за да не е толкова мръсна работа политиката. Музиката е много повече от политиката. За всички музиканти тя стои много над политиката. Това, което са наравили "Бийтълс" и "Роулинг Стоунс" за промяна в мисленето на хората, за човещината, това направи Кирил Маричков за България - много повече от политиката", добави той. 

Почина Кирил Маричков

"Ще го запомня с песните, които е оставил, с музиката, щуротиите, бунта, с това, че бутахме стени. Беше като гуру. Бил съм на първите редици на концертите на "Щурците" едно време. Тялото му замина, песните, делата, дирята, следата е тук", каза още Васко Кръпката.

"Имаше момент, в който се събирахме на творчески срещи да си обменяме идеи, той бъкаше от идеи, разкази. Много неща не успяхме да си кажем. Времето лети, всеки е нанякъде. Не успяхме да си кажем какво не успяхме да направим през тези 35 години откакто падна Берлинската стена", разказа още музикантът. 

Водещи новини

Още новини