Ще стане ли мираж влизането ни в Шенген?

Bulphoto/архив
share

Ще стане ли мираж влизането ни в Шенген заради бежанската криза, която се очаква след конфликта в Близкия изток? Има ли реален риск за страната ни от тероризъм и готови ли сме да му противостоим? Темата в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия коментира бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев. 

"Мисля, че непосредствените рискове пред страната ни бяха очартани в изявлението след Консултативния съвет по национална сигурност. За първи път от доста време видяхме един  смислен Консултативния съвет по национална сигурност, където макар и с по едно изречение бяха дефинирани основните проблеми, с които се сблъскваме. Правилно беше определено, че препоръките, които бяха дадени - са краткосрочни и по-скоро кризисни", заяви Йовчев. И подчерта, че "повече му се иска да се наблегне на другия аспект - дългосрочните мерки, които трябва да се предприемат", заяви Цветлин Йовчев.

Източник от унгарското председателство на ЕС: Има шанс за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

На въпрос допуска ли, че България продължава да е "слабото място на Европа", каквито твърдения се появиха след атентата в Бургас, той посочи: "Зависи с кого се сравняваме. От този период досега беше напавено доста. Колкото и да сме критични към системата за защита на националната сигурност, а има за какво да я критикуваме - в тази област бяха направени определени неща. Все още мисля, че изоставаме в различни аспекти. един от тях е технологичният". 

По думите му "вторият основен проблем е, че има хронично ресурсно недофинансиране на службите". "Третият основен проблем са хората. Но не става дума за това дали имаме достатъчно хора. Според мен в момента дори има хора, които са повече от достатъчно. Въпросът е в това каква е организацията на дейността им, каква е тяхната подготовка и с какви технически средства разполагат, за да си свършат работата. Не е въпросът в това да назначаваме повече хора. Въпросът е да ги разпределим правилно и да ги обучим. Организацията на дейностите да бъде такава, че да има много по-голяма ефективност и да ги снабдим технологично и технически така, че да могат да бъдат много по-ефективни в изпълнение на задълженията си", обясни той. 

Йовчев подчерта, че "България е едно от най-спокойните места в момента". "Което обаче не се дължи толкова на това, че имаме много добре функционираща система. Дължи се на това, че по стечение на обстоятелствата страната ни е извън фокуса на събитията. Не сме приоритетна цел, приоритетен обект. Не само това. Дори и бежанците, които минават през страната ни - повечето от които са икономически имигранти, предпочитат да отиват в страни, в които могат да се възползват от социалните системи", посочи той. 

Според него, ако конфликтът в Ливан не е особено продължителен и ескалацията спадне - не се очаква засилен мигрантски натиск към Европа. "Но в противен случай може да се получи и още по-голяма вълна от тази, която е в момента. И трябва да положим доста усилия, за да укрепим границата", заяви той. 

Водещи новини

Още новини