Водещите новини! Създадената от Иран „Ос на съпротивата“ се огъва под ударите на Израел. У нас познаваме „Хизбула“ от атентата в Бургас (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 1 октомври   

 

„В момента много се говори за „Ос на съпротивата”. Това са „Хизбула”, „Хамас”, хутите, които създават огромни проблеми за корабоплаването в Червено море. 

Има и милиции в Ирак и Сирия. 

Сега тази така наречена ос е силно разклатена. В момента виждаме връщане на инициативата в ръцете на Израел, но и едно преместване на баланса в Близкия изток. 

Този нов импулс никак не е нежелан за страни като Саудитска арабия, ОАЕ. Иран отслабва, Израел пое инициативата. Тази ос, която създаваше много нестабилност, в момента изглежда отслабена”, заяви Весела Чернева.

Весела Чернева: У нас познаваме „Хизбула” от атентата в Бургас

***


„Създадената от Иран „Ос на съпротивата" в Близкия изток с военизирани групировки, атакуващи Израел, се огъва под ударите на израелските сили", написаха западни медии, цитирани от БТА, след последните събития в Ливан.

„Изправена пред голямо изпитание, иранската "Ос на съпротивата" се разпада", написаха Алиса Рубин и Бен Хъбард във вестник "Ню Йорк таймс", а друго издание в САЩ – "Вашингтон пост", отбеляза, че Еврейската държава прилага крайни силови мерки спрямо обединението на групировките в палестинския анклав на брега на Средиземно море ивицата Газа, Ливан, Сирия и Йемен.

„Проиранският алианс е следен под лупа след последните израелски удари в Ливан", посочи още "Ню Йорк таймс". "Идеята беше проста: когато избухне война с Израел, всички членове на подкрепяната от Иран мрежа от милиции в Близкия изток, известна като "Ос на съпротивата", се включват в битката с координирани действия, подчинени на общата цел – унищожение на Еврейската държава", написаха Рубин и Хъбард.

Създадената от Иран "Ос на съпротивата" се огъва под ударите на Израел

***


Като виждаме огромната разлика във военния потенциал на „Хизбула“ срещу една от най-високотехнологичните армии в света (израелската армия – бел.ред.), като резултат може да се очаква отговор с асиметрични средства, тоест с терористични атаки.

Румен Радев: Очаквам „Хизбула“ да предприеме терористични атаки

***


Премиерът Главчев: Очакваме извеждане на още 61 български граждани от Ливан

***


Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена и локализирана" сухопътна операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан. Novini.bg следи на живо за вас всички новини, коментари и реакции относно ескалацията на напрежението в Близкия изток. 

Израел нахлу по суша в Ливан

***


Ескалацията в Близкия изток: Израел извърши нови удари на няколко фронта

***


Полицията в Айтос успя да открие майката, изоставила новороденото си бебе пред вратата на къща в града.

По информация на МВР жената е на 27 години. Живее в Айтос. Към момента не дава основателна причина за действията си. Това е четвъртото ѝ дете.

Полицията откри майката, изоставила новороденото си бебе в Айтос

***


Според данните 42% от младите хора на възраст 15-19 години са изложени на висок риск от алкохолна зависимост, а 41 на сто от стреса при учениците е причинен от образователната система.

Най-големите опасения на младите са, че биха станали жертва на подигравки и негативни реакции. Семейната и приятелската среда са основните източници на подкрепа и сигурност. 

Половината от младите хора у нас с месечен доход над две хиляди лева се страхуват от финансови проблеми в бъдеще. 

Тийнейджърите припознават марихуаната като примамливо наркотично средство - показват още данните от първото по рода си Национално представително изследване на социологическа агенция „Тренд".

Тренд: Половината от младите хора у нас с доход над 2000 лв. се страхуват от финансови проблеми в бъдеще

***


Според различни източници Краснобаева ще се състезава за Армения, а баща ѝ написа в социалните мрежи, че причината за решението не е само спортно-техническа, а е свързана с лични проблеми в семейството.

Наша гимнастичката вече няма да се състезава за България

***


Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте определи като свой топ приоритет Украйна при приемането на поста заедно с вече бившия ръководител на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг.

Марк Рюте поема ръководството на НАТО: Украйна ще бъде топ приоритет

***


Силни експлозии се чуха в Одеса в резултат на ракетна атака, съобщи кметът на украинския град Генадий Труханов в приложението „Телеграм". 

Одеса е атакувана с ракети от Крим, отекнаха силни експлозии

***


Украйна, като суверенна държава, може да взема свои собствени решения за поразяване на цели в Русия със собствено оръжие, а САЩ не забраняват използването на американско оръжие в граничните райони на Руската федерация.

Според кореспондента на Укринформ, говорителят на Държавния департамент Матю Милър е казал това в отговор на въпрос за възможността Украйна да получи разрешение от САЩ да удари дълбоко Русия с американски оръжия.

Говорителят на американското външно ведомство каза, че Украйна не се нуждае от разрешение от САЩ за извършване на ответни удари срещу руски цели, тъй като тя е суверенна държава и може да използват оръжията, които са разработили сами, и от които имат голямо количество, пише БТА.

Украйна не се нуждае от разрешение, за да използва собствените си оръжия за удари в Русия

***


 

Водещи новини

Още новини