Автоинструктори стягат утре два различни протеста

Булфото (архив)
share

Автоинструктори от цялата страна ще проведат две паралелни демонстрации утре заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-водачите, съобщиха организации от бранша. 

От 10:00 часа на площад „Княз Александър I” ще се съберат представители на бранша, подкрепящи промените, които предстоят да влязат в сила. Проявата е организирана от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. От организацията защитават промените, които, според тях, гарантират електронен, респективно – обективен, контрол върху обучението и изпитите на новите водачи. 

За да бъде овладяна черната статистика за отнети човешки животи на пътя и прекратена окончателно тревожната тенденция на непрестанно увеличаващия се брой произшествия с нови водачи, е крайно наложително да бъде спазен срокът за въвеждането на промените, съобщиха от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, анонсирайки проявата. 

Спорните текстове се отнасят за въвеждането на GPS контрол на учебните автомобили и Дигиталния дневник по теория - промени, които ще бъдат защитавани на митинга от присъстващите, за да бъде постигнато в пъти по-добро качество на обучението и да се гарантира по-висока теоретична и практическа подготовка на новите водачи, посочиха още от организацията. 

Всеки кандидат-шофьор ще има право да се яви на теоретичен и практически изпит само четири пъти за половин година, предвиждат още новите правила. 

Промени за шофьорите: Предлагат се по-строги правила за младите водачи

Срещу някои промени се обявиха от Български автоинструкторски съюз. Според председателя му Трендафил Маринов новите промени са единствено козметични, разработени са непрозрачно, без достатъчен диалог с бранша. По думите му наредбата е променяна над 20 пъти за последните 10 години, но въпреки това не отговаря на съвременните изисквания и развитието на технологиите в автомобилите. "Как се управлява електрически автомобил? Как се борави с всички системи за безопасност, които имат новите превозни средства? Кой ще научи на това кандидат-водачите", коментира той за БТА. Според него въвеждането на GPS контрол също няма да даде желаните резултати. 

Ето защо от Български автоинструкторски съюз също излизат на протест утре, насрочен от 13:30 часа, отново на площад „Княз Александър I”. Протестните действия е предвидено да продължат до 16:00 часа.

Темата днес коментира и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова. „Поех ангажимент, че ще тестваме заедно системата. Ако тя покаже някакви неудачи, ще вървим към нейното подобряване“, обясни пред журналисти тя. По думите ѝ автошколите ще имат гратисен период, в който ще могат да работят и на двата режима – хартиено и електронно.

Водещи новини

Още новини