Промени за шофьорите: Предлагат се по-строги правила за младите водачи

  • 29 февруари 2024 20:31

  • 565
  • 1
Промени за шофьорите: Предлагат се по-строги правила за младите водачи
© Bulphoto (архив)

Цифрова шофьорска книжка и по-строги наказания за новите и неопитни водачи. Европейската комисия настоява за актуализиране на правилата за управление на автомобил. Решението ще е на Европейския парламент.

Изпитателен срок от две години и отнемане на книжката на млад шофьор, ако е с над 0,2 промила алкохол в кръвта. Цветелин, който от месец се учи да кара одобрява мерките, но не е съгласен да са само за неопитните водачи като него.

Автоинструктори също одобряват по-строгите мерки.

С 209 км/ч: Пореден клип с безразсъдно шофиране "изгря" в интернет

„Младите водачи са проблем, но те са проблем, защото подготовката не им е качествена, условията, в които се подготвят, са такива, че не ги стимулират към спазване на правилата за движение. Всичко опира до контрола. Тук просто няма контрол“, каза пред БТВ Красимир Георгиев, автоинструктор. 

Сред предложенията са и въвеждането на цифрова шофьорска книжка. Също така - свидетелствата за управление на автомобили да са валидни най-малко 15-години. У нас например в момента са 10. Колкото до правенето на медицински преглед преди издаването на документа - всяка държава сама да преценява дали това е необходимо. Лекари са скептично настроени.

„Там отразяваме здравословното състояние. Ако пациентът има някакви противопоказания за управление на МПС, се изпраща на комисия, дава се становище. По отношение на сроковете аз лично съм за това на всеки 5 години всеки 1 шофьор да минава опреснителни курсове“, коментира д-р Мирослав Спасов.

В предложението пише още 17-годишните да могат да карат кола или камион, ако са с опитен придружител. Ако бъдат приети промените, трябва да влязат в сила до 2030 година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
565 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.29 | 21:04

1
А КОГА ЩЕ СЕ ОТНЕМАТ КИТАПИТЕ НА МАНГАЛИТЕ , КАТО 90% ОТ ТЯХ НЕ МОГАТ ДА ПИШАТ И ЧЕТАТ , А ИМАТ КНИЖКИ , А ОБЯСНЕТЕ НИ , КАКВО СА ПРАВЕТЕ НА УДАРЕНИ.

Добави коментар

Водещи новини