Конфликтът не е между евреи и палестинци, а между хората – от една страна – и Нетаняху и Хамас – от другата

Getty Images/Novini.bg
share

Съвсем елементарен, да не кажем путински, номер се опита да демонстрира преди няколко дни Нетаняху. Когато хората на Израел се вдигнаха на протест срещу него, той не се подвоуми да ги обяви за подкрепящи терористите от Хамас. 

Това е стара и станала прекалено прозрачна с времето тактика – когато си във военно положение, всеки, който си позволи да те критикува (прав или не), го обявяваш за колаборационист и го плюеш, че не е патриот и че работи за врага. 

Затова враговете на свободата – като путин и ким – имат нужда постоянно да държат страните си в истинско или измислено военно положение. Това е естествената им хранителна среда, така се задържат на власт – когато някой ги критикува (а то има защо), те директно го пращат в затвора с обвинение в колаборационизъм с врага. 

И сега го виждаме (само наченки, но все пак…) при Нетаняху. 

Не е добър сигнал. Но не е и първият проблемен, който той изпраща. 

Но да не се съсредоточаваме толкова в личността му. 

Още шестима заложници са убити от терористите от Хамас и още палестинци умират от израелския огън. 

Надявам се, виждате „модел“…?

Ето какво написа „Дойче веле“: „През уикенда шестима израелски заложници бяха открити мъртви в Газа. Това предизвика гняв и протести в Израел, където в понеделник беше организирана и стачка. Протестиращите израелци месеци наред обвиняват Бенямин Нетаняху, че възпрепятства подписване на примирие с Хамас и по този начин излага на все повече риск заложниците, които още се намират на територията на анклава“.

„…обвиняват Бенямин Нетаняху, че възпрепятства подписване на примирие…“

Хората в Израел смятат, че заложниците са можели да бъдат спасени, но, че поведението на Нетаняху е умишлено против това. Тоест, той си държи на войната и това си е. 

И, ако го критикуват, се превръща в едно копие на путин и започва да сочи с пръст „помагачи на терористите“. 

Дори големите партньори на Израел вече критикуват Нетаняху. 

Байдън: Нетаняху не прави достатъчно за постигане на споразумение за заложниците

Байдън говори пред репортери в Белия дом, след като израелските въоръжени сили откриха в тунел в Газа през почивните дни телата на шестима заложници, включително на 23-годишната Хърш Голдберг-Полин, която има двойно, американско-израелско гражданство. Смята се, че те са били убити малко преди това от бойци на „Хамас“.

Това предизвика критики към стратегията на администрацията на Байдън за прекратяване на огъня в Газа и засили натиска върху Нетаняху от израелците да върне останалите заложници у дома“.

Бивш министър във военновременния кабинет на Бенямин Нетаняху отправи критики към правителството

Бившият началник на генералния щаб на израелските въоръжени сили Бени Ганц (на снимката), който до юни бе част от военновременния кабинет, разкритикува премиера Бенямин Нетаняху и призова за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в палестинския анклав на брега на Средиземно море ивицата Газа, предаде Ройтерс“.

***

От другата страна имаме терористите от Хамас, за които убийството е бизнес. 

Те са непоклатими в последователността си да рушат мира, да плюят в лицето на цивилизацията и да се подиграват на човечеството. 

Малко преди да се случи чудовищната атака на 7 октомври, мирът бе започнал по-трайно да се настанява в Газа и дори Нетаняху нямаше вече поводи да бъде краен, да нарушава свободата на палестинците или да затваря Газа. Дори напротив – имаше страшно много мюсюлмани с документи за работа в Израел и свободно предвижване. Имаше подписан договор за облагородяване на инфраструктурата за над милиард долара. Имаше сближаване на позициите. И тогава терористите от Хамас сложиха край на всичко и върнаха региона десетилетия назад. 

За тях войната е бизнес. За тях също е важно да има военно положение, защото то циментира властта им. 

Ако някой си мисли, че Израел е по-голям враг за палестинците от Хамас, значи не внимава достатъчно. Това, което Хамас причинява на палестинците, Израел не се и доближава дори по ниво на унищожителност. То е нещо като това, което Сталин причиняваше на собствения си народ. 

Когато палестинците искат да се евакуират, за да се спасят, когато Израел им дава коридор за евакуация и ги предупреждава да бягат, Хамас са тези, които ги спират и пращат там, където падат бомбите – за да може после да използват труповете им за евтин международен ПР. 

Хамас са тези, които слагат ракетните установки в училища и после разиграват драматичен театър, сочейки разрушените училища. 

Парите от международната помощ в по-голямата си част се трансформират в бомби вместо в храна и подслон. За това не може да се каже, че е виновен Израел. 

И, както и да го гледаме, трябва да сме слепи, че да не видим как конфликтът в онази част на света чертае разделителна линия между две много конкретни групи и те НЕ СА палестинци срещу израелци! 

Те са: от едната страна са Нетаняху и терористите от Хамас, които тормозят и убиват; а от другата страна са обикновените хора от Израел и Палестина. И, за да се сложи край на кръвопролитието и да се говори за мир, влюбените във войната трябва да спрат да имат каквато и да било власт. 

Но не виждам как това може да се случи. Много външни сили имат интерес от този конфликт, включително и интригантът путин, който се възползва от него, за да забива клинове и да разделя света по отношение на подкрепата му. Елементарната му игра е да накара хората да вярват, че подкрепящите Нетаняху и Украйна са едва ли не едни и същи – което подкопава валидността на подкрепата за украинците. Съвсем не бих се учудил, ако той е насъскал (или по-точно поръчал на) терористите да направят каквото направиха на 7 октомври, хем за да отвлече вниманието от собствената си садистична война, хем за да хвърля пропаганден прах в очите на света, че украинците получават подкрепа от същите, които подкрепят Нетаняху, тоест, не заслужават тая подкрепа.

Елементарно, но – както виждате – дава резултат. 

__________________

На водещата снимка: протест срещу Нетаняху на 1 септември. На плаката се чете: „Освободете Газа от Хамас. Освободете нас от Биби (както наричат Нетаняху)“. Getty Images, 1 септември 2024 г. 

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини