„Отличници” сме по убийства в катастрофи в ЕС, вече и с тротинетки

бнт
share

Преди дни едно 16-годишно момче почина след катастрофа с тротинетка. Днес само в столицата има две пътни произшествия с опасно управляваните возила. Дотук от началото на годината официалната статистика сочи, че катастрофите с тези превозни средства са над 300, а загиналите вече са шестима. Може да има и повече трепаници по шосетата с електрическите возила, но не са засечени от органите на реда. А те контролират ли изобщо джигитите с тротинетките или отчитат от немай къде само най-тежките трагедии, за които хората ги викат на място?

Както е известно, и без тротинетките българите се трепеха по пътищата в катастрофи предостатъчно – първи сме в ЕС по брой на катастрофи със смъртен изход.

Познавайки манталитета на повечето нашенци обаче, нямам представа защо още не са въведени солени глоби за нарушителите с въпросните возила. Тротинетките са регламентирани в Закона за движението по пътищата, а като се видя, че пътните инциденти с тях зачестиха, започнаха

във всеки град да слагат ограничения в скоростта, с която ги управляват.

И понеже няма друга възможна управия засега с произволите по пътищата, определено са нужни сурови и дори безмилостни наказания.

Джигитите и нарушителите изобщо не спазват ограничения, те си мислят, че законите и правилата за тях не важат.

Ако обаче контрольорите наистина стриктно се вършеха работата, една известна със странностите си личност, която има прякор Тротинетката, надали щеше да хвърчи по пътищата, да се самоснима и пуска „за пример” на деца и подрастващи, чиито родители нямат време за тях.

Скоро гледах на едно натоварено кръстовище как в час пик  някакъв баща беше качил и малкото си дете на такова возило и лавираше между освиркващите го забързани автомобили. Дано са стигнали живи и здрави закъдето пътуваха!

Друг път се изумих, че някаква мома с повечко килца нахлу в кварталния супермаркет с тротинетката си и без да спира неуморно обиколи всички щандове. Замислих се, че, ако вземе да слезе от тротинетката и се пробва да ходи, може пък да свали някое и друго излишно килце! Но както разбирате, не е добре да се бъркаш на такива хора и да им даваш непоискани идеи.

Може обаче и сме в правото си да поискаме от съответните репресивни институции от бюджетната хранилка да засилят контрола и наказанията за джигитите с тротинетките,

защото и те хич не са безобидни, изхождайки от броя на произшествията, които правят и загиналите в тях. Стресиращо е да четем, че в Бургаско например през ден някой се пребива с тротинетка. Досега градските хулигани в движението бяха покачени в автомобили, върху мотопеди и велосипеди, а сега вече и върху тротинетки.

Няма милост за човека/не за машината/.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини