Водещите новини! ЦИК реши казуса с ДПС: приема едновременно документите на двете фракции. Полша да сваля руски дронове и ракети над Украйна (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 2 септември   

 

ЦИК ще приеме едновременно документите на двете фракции в ДПС.

Решението беше взето след две заседания, първото от което продължи 4, а второто - близо един час.

По този начин няма да се стига до спор кой е бил първи и кой втори на опашката.

За целта ще работят два екипа с по двама членове на ЦИК, а в протоколите ще бъде записан един и същи час. Решението беше взето с осем гласа "за" и три "против".

ЦИК реши казуса с ДПС: приема едновременно документите на двете фракции

***


Ние регистрирахме коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“. Явяваме се с двама коалиционни партньори - ПП „Български гласъ“ и ПП „Новите лидери“. Това заяви Искра Михайлова от ДПС.

Искра Михайлова: Регистрирахме коалиция "Движение за права и свободи – Ново начало"

***


Джевдет Чакъров: Отиваме на избори в коалиция с абревиатурата ДПС

***


Тя обясни, че не е същото, а то някак си… си изглежда същото…

Корнелия Нинова обясни, че аналогиите между случващото се в ДПС и БСП са неуместни, тъй като в случая на социалистите пълномощният председател на партията е само един – тя самата – според съда. 

„При нас няма опасност да има две листи. Важното за ситуацията е кой е вписан в съда като председател на партията, в актуалното състояние пише Корнелия Нинова", категорична бе тя. 

Нинова притеснена от завръщането на задкулисието в БСП и "оня Кирил Добрев с милионите"

***


На фона на разцеплението в цялата политическа общност в "Продължаваме промяната - Демократична България" оценяваме колко е важно в момента да останем единни. Това каза в предаването в "Лице в лице" по БТВ депутатът от коалицията Лена Бориславова.

Дълбоко вярвам, че "Демократична България", бидейки ДСБ и "Да, България", са научили урока си от 2017 г. и няма да допуснат да се стигне до разцепление.

Лена Бориславова призова ДБ за единство, предложи формула за излизане от политическата криза

***


Охранител проговори за стрелбата срещу Митко Русия и сина му

***


Ден след обявяването на новината, че са открити труповете на шестима заложници в ивицата Газа израелската синдикална организация "Хистадрут" (Общата организация на работниците в Израел) организира днес еднодневна обща стачка в знак на протест срещу неспособността на правителството да сложи край на конфликта в палестинския анклав, предаде ДПА. 

Обща стачка парализира Израел

***


Стар номер – когато протестират против теб, а ти се обявяваш за военен лидер по време на война – на свой ред ги заклеймяваш, че подкрепят врага… без значение дали са прави или не. 

Затова всички диктатори обичат да обявяват военно положение в страните си – за да им е лесно да заклеймяват критиците като предатели. 

„Участниците в днешната стачка подават сигнал, че те подкрепят палестинската терористична групировка Хамас и нейния лидер Яхия Синуар", това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде медията от Еврейската държава мигнюз.

Министър-председателят определи протестните действия като позорни. "Всичко, което стачниците правят, се свежда да наливане на вода в мелницата на мюсюлманските екстремисти и подаване на сигнал на техния водач Синуар, че подкрепят и него, и терористите", заяви той по време на заседание на правителството.

Бенямин Нетаняху: Стачниците подават сигнал, че подкрепят Хамас

***


Американският президент Джо Байдън заяви днес, че окончателното предложение за споразумение за освобождаването на държаните от палестинското движение Хамас в ивицата Газа заложници е почти готово, но допълни, че не смята, че израелският премиер Бенямин Нетаняху прави достатъчно за постигането на подобно споразумение, предаде Ройтерс.

Байдън: Нетаняху не прави достатъчно за постигане на споразумение за заложниците

***


Министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски заяви, че страната му е длъжна да сваля руски безпилотни самолети и ракети, които се приближават към нея от Украйна, преди да навлязат в полското въздушно пространство, предаде ДПА.

В публикувано днес интервю за британския вестник "Файненшъл таймс" Шикорски се обяви против официалната позиция на НАТО, според която подобна политика би довела до риск от ескалация на войната чрез евентуална пряка конфронтация с руските сили.

Външният министър Шикорски подкрепя идеята Полша да сваля руски дронове и ракети над Украйна

***


Финландското правителство иска да въведе забрана за руснаци да купуват имоти в страната, предаде Ройтерс, като се позова на министъра на отбраната Анти Хякянен.

Финландия забранява на руснаци да купуват имоти в страната

***


Турция е подала молба за присъединяване към БРИКС, съобщи Bloomberg, като се позова на свои източници.

Агенцията отбелязва, че чрез членството си в организацията Анкара се надява да засили влиянието си в света и да разшири връзките с развиващите се страни. Според Bloomberg въпросът за разширяването на асоциацията може да бъде разгледан на предстоящата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе на 22-24 октомври в Казан.

Турция пoиска да стане част от БРИКС

***


Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в понеделник, че Украйна е "принудена да се бие с вързани на гърба ръце", тъй като не ѝ е позволено от нейните партньори да нанася удари на големи разстояния в Русия, докато Москва няма такива ограничения.

Кулеба: Украйна е принудена да се бие с вързани на гърба ръце

***


 

Водещи новини

Още новини