Полша неутрализира саботажна група с връзки с Беларус и Русия

  • 09 септември 2024 15:45

  • 289
  • 5
Полша неутрализира саботажна група с връзки с Беларус и Русия
© pixabay

Полските служби за сигурност неутрализираха операция по саботаж, свързана с Русия и Беларус, която е целяла дестабилизиране на Полша, съобщи вицепремиерът Кшищоф Гавковски, цитиран от Ройтерс.

Варшава многократно обвинява Москва в извършване на опити за дестабилизиране на Полша, нещо, което Русия отрича. Саботьорите са действали от Беларус в сътрудничество с Русия. Те са били внедрени в институции на местната и централната власт, включително държавни компании, които изпълняват военни договори, добави вицепремиерът.

„Беларуските и руските външни служби... имаха конкретна цел - да придобият информация с цел изнудване, да изнудват лица и институции и да водят де факто кибервойна“, заяви Гавковски, който е и министър на цифровизацията.

Той заяви, че оперативната цел - кражба на данни с цел изнудване - е била осуетена.

Гавковски казва, че кибератаките са се удвоили от миналата година насам и са насочени срещу полски организации и институции, включително логистични компании, които осъществяват военни доставки за Украйна, пише БТА.

Путин: Русия е готова да продължи доставките на руски газ за Европа

„В киберпространството опасностите идват с всеки час, с всяка минута. Често се случва за един ден да има над хиляда инцидента“, казва Гавковски, който през юни заяви, че Полша е блокирала няколко кибератаки срещу критичната си инфраструктура.

Полша също така свързва Русия със случаи на саботажи и палежи на нейна територия и твърди, че руските тайни служби активно се опитват да събират информация за доставките на оръжия за Украйна след пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
289 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.09.09 | 18:15

5
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy
Nazi SS

2024.09.09 | 16:08

4
Защо нацистите бяха силни и добре защото хвърлиха всички вонящи насрани путенисти във пещите да изгорят зада няма саботаж ха ха ха.

2024.09.09 | 16:07

3
А фашистки групите от фащ?
Ukraina55

2024.09.09 | 16:06

2
Трябва да вземиме пример от Полша и да затвориме всички путенисти във затвора със доживотни присъди зада неможе руската измет да саботира България ха ха ха.

2024.09.09 | 15:51

1
У нас трябва да позатворим няколко такива.

Добави коментар

Водещи новини