Село Попина беше домакин на Фестивал на рибената чорба

Bulphoto (архив)
share

Фестивал на рибената чорба бе проведен в силистренското село Попина, община Ситово, съобщиха за БТА организаторите от местно Народно читалище "Христо Ботев 2021".

На откритата сцена своя певчески талант показаха самодейни фолклорни състави от региона. Голям интерес у гостите на проявата предизвика улицата на занаятите. Тя събра занаятчии, творци и любители на ръчно изработени изделия, желаещи да покажат изкуството и уменията си пред широката публика.

В основата на фестивала бе традиционната за селото рибена чорба. Тази година организаторите бяха приготвили два казана по оригинална попинска рецепта, която включва поне 10 вида дунавска риба.

Каква е тайната за най-вкусната рибена чорба?

„Идеята за фестивала на рибената чорба се породи преди няколко години, малко след основаването на нашето читалище, което е едно от най-младите в област Силистра. Искахме да привлечем много хора на това събитие, земеделски производители, които да представят своите продукти, търговци, които изработват уникални предмети с фолклорни мотиви. Главната цел на този фестивал е да запазим материалното и нематериалното културно-историческо наследство на Попина и на региона, защото то е уникално. Това е нещото, което ни сплотява, и се надявам да го предадем на младите и никога да не бъде забравено“, каза Радка Карарадова от ръководството на читалище "Христо Ботев 2021".

Фестивалът се провежда за втора поредна година и преминава при много голям интерес. Организаторите си поставят за цел да положат началото на традиция, която да прерасне в международна и да събира участници и гости от различни страни, през които реката минава.

Водещи новини

Още новини