Политици, експерти и синдикати обсъдиха проблемите в железопътния транспорт

Булфото
share

Проблемите в железопътния транспорт и мерки за неговото подобряване обсъдиха експерти, политици и синдикати на форум, домакин на който бе Министерството на транспорта и съобщенията. 

Дискусията се проведе по инициатива на ресорния служебен министър Красимира Стоянова, предава БТА. 

"Ще бъда безкомпромисна и решителна по отношение на всяко едно безхаберие в системата на българските железници. Недопустимо е през всичките тези години пътниците да пътуват не само в непочистени влакове, но и в опасни", посочи министър Стоянова. 

"Състоянието не българските железници не е добро. Ако не положим съвместни усилия, няма да успеем да се справим. Очевидно е необходима повече решителност и инициативност от хората, които управляват експлоатационно железниците и железопътната инфраструктура", отбеляза тя. 

Участие взеха представители на "Български държавни железници", Национална компания "Железопътна инфраструктура", синдикални организации и независими железопътни експерти.

БДЖ има два базови проблема  – запалванията и закъсненията, посочи Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). По думите му закъсненията се дължат на стария подвижен състав и ремонтите, които създават едни от най-големите проблеми на пътниците.

Липсва дългосрочна политика в БДЖ! Защо?

Експертът от Клъстер "Зелен транспорт" Людмил Иванов призова да се предприемат действия за премахване на графитите и отбеляза проблема с липсата на подготвен персонал.

Основният проблем е отношението към клиентите, липсата на информация и комуникация с обществото, смята Михаил Рангелов. Има информация на сайта на БДЖ, но е много трудно да бъде намерена, посочи той и предложи да бъдат направени стикери с КюАр код, който гражданите могат да сканират.  

Водещи новини

Още новини