С куче търсиха затрупани под отломките от покрива на аулата на НБУ

share

Покривът на аулата на Нов български университет се срути вчера сутринта след ремонтни дейности. Един човек беше затиснат под отломките.

В търсенето на други затрупани е пуснато специално обучено куче – голдън ретрийвърът Тоби. За щастие, други затиснати от отломките работници не имало.

Остава тежко състоянието на работника, затрупан при инцидента в НБУ

Сигналът към полицията е подаден вчера към 9:30 ч. и е бил за срутен покрив и едни затиснат работник.

„В такива случаи трябва да действаме бързо, но и внимателно. Заварихме много сложна обстановка, срутването беше още на стълбите“, каза пред bTV гл. инспектор Пламен Радев от пожарната.

Пожарникарите успяват да влязат за около 10 минути и да стигнат до затиснатия работник. Кучето Тоби е пуснато след това, за да потърси други затиснати хора под отломките.

Досега то е участвало предимно в акции по изгубили се възрастни хора с деменция, обясни неговия собственик – главен пожарникар Георги Никофоров.

В операцията по изваждането на затиснатия работник участват и служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

„Нашата дирекция оказа помощ с дрон – да видим отгоре покрива, също и с уредите за търсене и спасяване“, уточни директорът ѝ Красимир Димитров.

По думите му работникът е изваден жив и е откаран в „Пирогов“ благодарение на бързата и адекватна реакция на пожарната.

Отвисоко: Вижте как изглежда срутеният покрив на аулата на НБУ

Според Красимир Димитров причината за срутването на покрива на аулата е човешка грешка – започнати са ремонтни дейности, без да бъде предварително укрепен покривът.

Водещи новини

Още новини