Иван Начев: Кандидатката за служебен премиер не беше подготвена

share

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство, заради оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста.

Пред Радио София политологът д-р Иван Начев коментира, че това е бил очакван резултат, в следствие на събитията през последната седмица.

Тошко Йорданов: В парламента трябва да се опитаме да оправим кашата

„Имаше неяснота по отношение на министър Стоянов. Стана ясно, че самата кандидат за служебен премиер не успя да консолидира целия този интерес и най-вече интересът на политическите партии, което е много съществено, според мен, защото става ясно, че тя самата не беше подготвена“, каза Начев.

По думите му, през последните няколко седмици е станало ясно, че името на Стоянов пречи на демократичните процеси в страната, след замесването му в множество политически скандали, включително със закриването на сайт, който осмива части от политическия елит на България.

„Това е абсолютно недопустимо поведение на министър, да не говорим и че на последните два избора имаше съмнение, че машината, която управлява именно МВР, на практика подкрепя схемите за купуване на гласове, тъй като не се намесва, когато има сигнали за купуване на гласове“, посочи политологът и добави, че при подобни съмнения Горица Грънчарова–Кожарева е трябвало да посочи друг вътрешен министър.

Симеонов: Радев е на плюс в тази ситуация, главният барометър е Борисов - от коя страна ще застане

Според Иван Начев, има схема, която принуждава Кожарева да предложи за министри същите хора, които са били предложени и в предишния служебен кабинет.

Водещи новини

Още новини