Иванка Шалапатова: Да се инкриминира отглеждането на хора в уязвимо положение без лиценз

Булфото (архив)
share

"Проблемите са много. Над десет години говорим, че ще подобрим и хуманизираме грижата за възрастните хора, особено когато са с увреждания и когато не могат да се самообслужват и зависят от грижата на други хора", това коментира повод горелия хоспис в Банкя бившият социален министър Иванка Шалапатова пред БНР.

Според нея в България е необходимо да се предприемат някои съществени неща, за да може подобни случаи да спрат.

"Първо трябва да се инкриминира отглеждането на хора в уязвимо положение без лиценз. Абсолютно недопустимо е в нашия Наказателен кодекс да няма регулация, с която да има наказания за нарушения, така че да се обособи предоставянето на грижа или на някаква социална услуга за уязвими хора без лиценз, както и неспазване на стандартите. Това да стане с отделни състави като престъпление в Наказателния кодекс. В Народното събрание все още такава тема не съществува", каза още тя.

"Не бих казала, че поведението на българската държава е безотговорно, но бих казала, че промяната и създаването на такива услуги за нашите близки, които имат нужда от такава грижа, се бави", изказа мнението си бившият министър. Тя бе категорична, че това е реформа, която се бави.

По думите ѝ трябва да има много отговорна политика на Министерството на труда и социалната политика заедно с общините.

"Много време е загубено от юни. Сега след пожара и след като е загубен един човешки живот, а други хора са в много тежко състояние, много бързо намерихме жената, която е решила, че ще управлява нещо, много бързо е информиран кметът, но всичко това идва много късно", коментира още тя.

Пожар пламна в старчески дом в Банкя, има загинал и ранени

"Пари има, програми има, стратегии се одобряват, но накрая резултатът е този. Трябва да има съществена промяна", категорична бе Шалапатова.

Според нея промяната трябва да е както законодателна, така и: Да има много по-добра координация между държавните институции, създаване на специална насока в социалната работа и грижа за хората и спешно закриване на тези нехуманни домове за отглеждане на хора с ментални увреждания и психично разстройство. Средства има, а скорост на промяната няма. 

 

Водещи новини

Още новини