За Успение Богородично утре, миряните в Пернишко могат да се поклонят пред уникална икона на близо два века

уикипедия
share

На един от най-големите християнски празници утре, 15-ти явгуст - Успение на Пресвета Богородица, в църквата „Св. Николай Мирликийски“ в с. Долни Раковец ще бъде тържествено пренесена иконата на Света Богородица, съобщава регионалната медия zapernik.com

На Голяма Богородица – денят, на който Църквата почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище, ще се проведе поклонение в село Долни Раковец, Радомирско.

На 15-ти 16-ти 17-ти и 18-ти август – 2024г. от 8:00 часа до 17:00 часа в старата черква от XV-XVI-ти век „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде изложена отново за поклонение, иконата на „Пресвета Богородица с Младенеца“.

Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник.

Изписана е от самоковския зограф Димитър през 1850 година. На иконата на Пресвета Богородица с Младенеца реставраторът Стефан Стефанов прави реплика, която вече е осветена и ще остане за постоянно в храма.

Според преданието на този ден поклонниците оставят бележки със своите молби към Богородица в ниша на иконостаса. Много са чудесата, извършени чрез молитвеното застъпничество на Божията майка, стига да пристъпим с вяра и чисто сърце.

В старата черква от XV-XVI-ти век „Св. Николай Чудотворец“, реставрираният таван наподобяващ звездното небе с полилея, виси царствено с изящна красота. Реставрирани са иконите от Царските двери, всички царски и апостолски икони, както и стенописите на иконостаса и южната стена.

Предстои реставрация на стенописите на стенописите на северната стена, които са под слой мазилка.

Водещи новини

Още новини