Банов: Преговаряме с "Лувъра" за нови изложби за други исторически периоди

  • 13 февруари 2020 17:03

  • 384
  • 3
Банов: Преговаряме с "Лувъра" за нови изложби за други исторически периоди
© Булфото (архив)

Преминаваме към разговори с "Лувър" за договаряне на нови изложби в рамките на други исторически периоди. Това заяви министърът на културата Боил Банов по време на заседанието на Комисията по култура в отговор на въпрос на депутата от БСП Тодор Байчев за изложбата в музея. 

"Споразуменията за българските изложби в "Лувъра" са подписани и одобрени по времето на бившия министър на културата Вежди Рашидов, мандат 2012-2016 г. Те са одобрени и по времето на президента Румен Радев, както и от втори и трети кабинет Борисов, а споразуменията са разписани от зам.-министъра на културата Боряна Христова", каза още той.

Официално: Българската изложба в "Лувър" е отменена

От думите на министъра на културата стана ясно, че са правени много срещи с ръководството на "Лувъра", в които се препотвърждава наличието на такава изложба, като се взема дори решение една изложба да се състои по време на председателството на България на Европейския съюз.

"С идването на моя екип фактически имаме само подписване на документите за изложби", обясни Банов.

"Изложбата на периода 16-18 век подсказва, че в частта българско изкуство се предполага да бъдат иконите. Уведомили сме екипа на музея, че Българската патриаршия не дава икони за изложби. От "Лувъра" все пак решиха да подходят към такъв вид изложба, наеха куратор и направиха списък с неща, които ги интересуват и се подходи по начина, по който се подхожда за всяка една международна изложба", обясни подробно Боил Банов.

Министър Банов обсъди с ръководството на БАН третата българска изложба в Лувъра

Предвиждаше се това да е третата българска изложба в "Лувъра", но след като изпратихме писма до много институции, от Светия синод отказаха. "Каквото каже БПЦ е с морален знак на Конституция. Не ги обвинявам, отнасям се с огромно уважение към църквата", допълни Банов. 

Министърът коментира и други актуални теми: 

"Държавата събра 250 хил. лв за балетния конкурс във Варна, при една по-голяма кооперативност може да се борим да го съхраним. Балетният конкурс е едно от най-стойностните неща, които се случват в тази държава преди и сега. С огромно притеснение следим ситуацията", отговори още Боил Банов на въпрос на депутата от БСП Иван Ченчев за балетния конкурс. 

"За първи път при мен декември месец дойдоха организаторите на балетния конкурс, който е в частна фондация, която е взела правата да организира конкурса. Те споделиха голямото си притеснение, че въпреки задължителната подкрепа на Министерство на културата, която винаги е осигурявала в рамките на 60 хил. лв. награден фонд, имат много сериозни финансови проблеми. Определена банка е отказала да продължи спонсорството с фондацията, която организира балета. Оттам идва големият проблем. На среща с организаторите предложих увеличение на подкрепата от 60 хил. на 100 хил. лв. Разговаряли сме и с кмета на Варна, който пое ангажимент също да вдигнат субсидията на Варна, за да може да се финансира до намирането на друг спонсор“, каза още министър Банов.

"За първи път културата е приоритет в новия програмен период", заяви Боил Банов в реплика към депутата от ГЕРБ Евгени Будинов за новия програмен период между 2020 и 2030 г. и приоритета на културата. 

Будинов обяви и положителна новина пред Комисията: "Доколкото знам за програмния период между 2020 и 2030 г., който е приет от Министерски съвет, културата е един от приоритетите в развитието на страната. Това ще е голям успех", разкри депутатът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
384 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.03.10 | 10:10

3
Бъдете ЖИВ И ЗДРАВ ! и все така работете за престижа на България !

2020.02.13 | 19:36

2

алооо банов , ще дойде и твоят ред .

tozi

2020.02.13 | 17:16

1

този трябва да се обеси. боклук долен

Добави коментар

Водещи новини