Рекордни сметки за вода: Съветите на адвокат за правата ни относно битовите плащания

pixabay
share

Рекордни сметки за вода в София. Жителите на няколко столични квартала бяха шокирани от десет пъти по-високи стойности на фактурите за месец юли. Така вместо обичайните 20 лева, абонатите заплатили на „Софийска вода” рекордни суми в размер на между 200 и 300 лева.

Темата коментира адвокат Незрет Бабучев в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той има опит в сферата на потребителските спорове. Според него първата стъпка на гражданите трябва да бъде да се обадят на съответното ВиК дружество, за да се изиска проверка и съставяне на протокол.

Ще поскъпне ли токът след либерализацията за битовите потребители?

„Ако е налице несъответствие, самото дружество би трябвало да измени фактурите със съответните счетоводни документи. Това става с данъчно кредитно известие. Ако това не е удовлетворително и има съмнение за неточност в измервателния уред, би трябвало да се сложи контролен водомер от лицензирана лаборатория и да се направят измервания, като последват корекции във фактурата”, заяви адвокатът.

Следващата стъпка, по думите на Бабучев, би могла да бъде жалба до енергийния регулатор. „Това е задължително условия, преди предприемане на последващи административни и съдебни действия от страна на гражданите”, обясни той.

При съдебно производство се стъпва на документите, издадени до този момент, отбеляза адвокатът и допълни, че не е нужно да се прибързва с плащането на фактурата, докато върви целия процес. „Дружеството няма да ви спре водата заради това, че не сте си платили фактурата от 300 лв.”, каза Бабучев.

Водещи новини

Още новини