Воден режим в разгара на жегите: Какво ни чака

Кадър - Нова телевизия
share

„Причината за липсата на вода са климатичните промени. Но освен това има и друг детайл – загуба на вода по водопреносната мрежа. Реално не знаем кое от двете е по-голям или по-малък проблем. По ПВУ имаше конкретен проект, целящ  да се обединят всички институции, които отговарят за водите които да могат заедно да управляват входа и изхода на води в България. Този проект пропадна без политическа подкрепа и до момента не знаем колко вода влиза от природата за нашите нужди и колко излиза”, обясни в ефира на Нова телевизия експертът по "Климат и енергетика" Георги Стефанов. 

В Ловеч, Плевен и Тетевен водата за питейни нужди вече се спира през нощта. „Нашето ВиК подава вода за Ловеч и Плевен. Има отклонение и за град Троян, както и за още 31 населени места по пътя на водопровода от Троян до Плевен. нашите изчисления показват, че от планината тръгват 335 литра в секунда вода, което означава, че съгласно разпределението по договорите на Ловеч се  полагат 35 процента от тях или 130 литра в секунда. Това е крайно недостатъчно за потреблението за цялата община. Всъщност всичко под 400 литра вода в секунда е проблем”.  Това подчерта управителят на ВиК – Ловеч  инж.  Данаил Събевски.

По думите му, за да се реши проблемът с водата трябва да бъде изграден язовир „Черни Осъм”, за който се правят планове от 80-те години на миналия век. „Трябва да завали трайно в планината, за да има вода. Говорим за сериозен дъжд – поне седмица или две. Иначе проблемът ще се задълбочи трайно и ще сме на режим по-дълго време”, категоричен е Събевски.

Нивото на язовирите в Централна България продължава да пада

„Според мен основната причина за състоянието и кризата с водата, в която в скоро време ще изпаднат и други части на страната е безобразното управление на водите и нас. Това включва и основния виновник – МОСВ. А когато става дума за питейно водоснабдяване – виновни са ВиК дружества и МРРБ”, заяви Димитър Куманов от  Сдружение "Балканка". 

По думите на бившия министър на околната среда и водите Асен Личев се съгласи с мнението на събеседниците си, че „управлението на водите в България е наистина лошо” . „Защото то не е единно и зависи от една камара органи и подоргани, които нямат никакъв синхрон и резултатът е такъв”, посочи той.

Водещи новини

Още новини