Нивото на язовирите в Централна България продължава да пада

  • 13 август 2024 22:53

  • 510
  • 2
Нивото на язовирите в Централна България продължава да пада
© Bulphoto (архив)

Рекордните горещини и липсата на валежи водят до критично ниски нива на язовирите в цялата страна. Освен традиционните проблеми с напояването, с които се сблъскват всяко лято земеделците, вече областни градове преминават на воден режим.

Критично ниско е нивото на язовирите „Камчия” (36%) и „Ясна поляна”(35%), които подсигуряват питейната вода за цялото ни Черноморие. В областите Шумен и Търговище над 150 хиляди души разчитат на язовир „Тича”(50%). Подобна е ситуацията и с язовир „Асеновец” (48%) - основният водоем за близо 100 хиляди души в Сливен. Наполовина е пълен и язовир „Бели Искър” (50%) край Самоков.

В Централна България проблеми с напояването предизвикват язовирите „Копринка” (21%) и „Жребчево” (32%), които са пълни на по-малко от една трета от целия си обем. Затова от Министерството на околната среда и водите апелират да се търсят алтернативни източници за напояване, за да няма сериозни последствия за земеделието в страната, предаде Нова телевизия.

51 общини в България са с режим на водата

От днес в Плевен и Ловеч минават на воден режим, заради ниските нива на водохранилището „Черни Осъм”. 

От години се очаква изграждане на язовир „Черни Осъм”, който да захрани Плевен и Ловеч, вместо водоизточника. От регионалното министерство обсниха, че още в края на 80-те години е започнало изграждане на язовир, но не е завършено. Преди 20 години е имало проектно проучване. Но ВиК-Троян не може да кандидатства за евросредства, защото не е член на ВиК асоциацията и на този етап проектът не може да се случи.

„Предвид изтекли период от предишното проектиране до настоящия момент, преди да се пристъпи към работно проектиране и изграждане на нов язовир в територията, би следвало да се направят нови актуални хидрогеоложки проучвания”, гласи позицията на Министерството на Регионалното развитие и благоустройството.

„С оглед на обстоятелството, че Община Троян не участва в Асоциацията по водоснабдяване и канализация, това не позволява да се ползват средства от фондовете на Европейския съюз. Към настоящия момент няма друго осигурено финансиране”, посочват още от ведомството.

В една от детските градини в Плевен извадиха бидоните с резервна вода за миене и трапезна вода за децата. „Справяме се, като имаме запаси от трапезна вода, специално сертифицирана за деца, която имаме в наши складове. Използваме в случай на авария и сега децата са подсигурени с трапезна и питейна вода и бидони за санитарно-хигиенни нужди”, казва директорът на детското заведение Мариела Христова.

От денонощие Плевен е на режим – през деня има вода, а през нощта – няма. „Липсата е в 150 литра в секунда и въведохме режим. Водоснабдяването на Плевен е сложно. Основно подаваме от Черни Осъм, а извора в Черни Осъм пада всеки ден”, коментира управителят на ВиК-Плевен инж. Климент Тодоров.

От Черни Осъм се водоснабдява и съседният областен център – Ловеч. И там от вчера са на същия режим като в Плевен. Властите и в Плевен, и в Ловеч, които са на един водоизточник са категорични, че този проблем няма решение на местни ниво

„Изключително е тежка ситуацията. Работя по казуса от 3 юни, изпратил съм писма до премиера”, заяви областният управител на Плевен Николай Абрашев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
510 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.08.14 | 00:10

2
Помияри мръсни и неблагодарни, какво сте заридали за язовирите, които липсват... важното е, че строим магистрала, която по времетраене ще задмине епохата на динозаврите и може да се мери само с дълголетието на Лили Иванова:)))!
Снежко Снежев

2024.08.14 | 00:10

1
Помияри мръсни и неблагодарни, какво сте заридали за язовирите, които липсват... важното е, че строим магистрала, която по времетраене ще задмине епохата на динозаврите и може да се мери само с дълголетието на Лили Иванова:)))!

Добави коментар

Водещи новини