Адвокат Мария Шаркова за лекаря, взел 1500 лева за преглед на морето: Всяка година има подобни казуси

Кадър -Нова телевизия
share

Всяка година възникват подобни казуси. Цените на услугите могат да варират щом не са с договор към НЗОК. Трябва да има ценоразпис и по него трябва да бъдат разяснени цените, ако са само на български език. Не може да има два ценоразписа - един за българи и един за чужденци. Защо няма регулация на цените - аз не мога да отговоря. Това заяви адвокатът по медицинско право Мария Шаркова в ефира на Нова телевизия по повод случая, при който лекар взе на чужденци близо 1500 лева за преглед в курорта "Златни пясъци".

По думите ѝ в различните държави има различна регулация и таван на цените. "Много често хората, които са в чужбина, са с медицински застраховки и застрахователите поемат част от разходите", обясни тя.

"По Черноморието много специалисти не сключват договор със Здравната каса, защото смятат, че заплащането е много ниско и определят сами цените на услугите си. Трябва да се провери точно какъв е видът на медицинския център в "Златни пясъци" и какво точно се е извършило като услуга", обясни още тя.

Лекарят, взел 1500 лв. от семейство за преглед на детето им на „Златни пясъци“: Интриги! Опетниха името ми

 

Водещи новини

Още новини