Сградата на църквата в родопското село Бойково се нуждае спешно от ремонт

Wikipedia
share

Сградата на църквата "Свети Атанасий" в село Бойково, община "Родопи" в област Пловдив, се нуждае спешно от ремонт. Това сигнализират жители на населеното място, цитирани от БТА.

Стените на храма са напукани, на места мазилката се рони, а стенописите се нуждаят от реставрация. Сградата е художествен паметник на културата от 1978 година.

Храмът е построен през 1835-1839 година на най-високото място в селото. Той е един от най-ранните в Тъмръшката нихия, посочиха от община "Родопи". Предполага се, че за вдигането на църквата заслуга има Атанас Калмуков - Гюмюшгердан, който бил приближен на султана, чиято майка била родом от Бойково. За това свидетелства и фактът, че той е подарил икона с надпис „Дарявам икона, носеща името на великомъченик Атанас". 

Чудото на Воден - църквата на селото остана непокътната

Сградата е обследвана, има проектно предложение за реставрацията ѝ и издадено строително разрешение от 2021 година, коментираха от общинската администрация. Предписаните дейности за цялостната реставрация на храма са повече от 20. Те се отнасят за покрива, възстановяване на корниза, изграждане на нов притвор, нови решетки на прозорците, реставрация на дървените елементи в храма, стенописите и елементите на църковното обзавеждане , демонтиране на печки на твърдо гориво и неизползваеми кабели, подмяна на осветление. За двора фирмата, изготвила предложението за реставрационна намеса, препоръчва ремонт на оградата, изграждане на нова входна врата, поставяне на осветление, боядисване на камбанарията и поправка на ламаринената обшивка.

Църквата е собственост на Пловдивската митрополия и тя е институцията, която трябва да извърши ремонта, посочиха от община "Родопи". 

Водещи новини

Още новини