ГИТ: Зачестяват измамите за работа в чужбина

Pixabay
share

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главната инспекция по труда. Оттам уточниха, че в грама от посолството ни в Стокхолм алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция. За зачестили такива измами се съобщава с грама и от българското посолство в Отава, пояснява БНР.

В грамата от посолството ни в Стокхолм се отбелязва, че безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за бране на горски плодове срещу нереално високи заплати.

Вече в страната те са принудени да работят при крайно тежки условия с много ниско или без заплащане.

От ГИТ напомнят на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и начин да заминават, те трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и заплащане, работното време, отпуски и други.

Сигурен знак за измама е искането на различни видове такси за устройване на работа, каквито не трябва да се събират.

ГИТ: Установените да работят без договор за първото полугодие са със 204 по малко спрямо същия период на 2023 г.

За зачестили такива измами се съобщава с грама от посолството ни в Отава. Според информацията чрез обяви в групи в социалните мрежи частни посредници искат от кандидати за работа в Канада такси за извършване на различни административни дейности. Част от измамата е и предоставянето на фалшиви документи, приличащи на издадени от канадска институция, след което събирането на такси продължава и за други дейности без да се стигне до реално заминаване.

За българите, работещи в чужбина Главната инспекция по труда поддържа специален телефонен номер - 0035928101747, на който могат да потърсят консултация и съдействие в рамките на работното време.

Водещи новини

Още новини