Как се гаси пожар от проклетия и лошотия?!

личен архив
share

В една старозагорска медия прочетох, че некви рибари замеряли хеликоптерите на противопожарната с камъни, защото машините им плашели рибата!? През уикенда един важен униформен каза в ефира, че близо 90 на сто от пожарите, които обхванаха държавата през последните дни, са причинени от човешка дейност. Според мен, са от хорска немарливост, проклетия и лошотия, от които страдат немалко егоистични български поданици.

През последните дни в страната избухнаха над 260 пожара и засегнаха площ от над 60 000 декара, каза премиерът пред НС през изтеклата седмица.

„През последните дни държавата е изправена пред едно изключително сериозно природно бедствие - за сравнение от началото на годината в горските територии са избухнали над 260 пожара на площ над 60 хиляди декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 хиляди декара, от които немалка част са върхови”, отчете пред депутатите премиерът Димитър Главчев.

Замислих се над думите му за „природно бедствие”, защото,

ако 90 на сто от огнищата са дело на човешка ръка, то бедствието определено е човешко.

И е причинено в равна степен от егоизъм, простотия, мърлявщина и абсолютно незачитане на другите в обществото и техните права. Такива индивиди причиняват вреди както на полето и в гората, така и в селата и градовете, те са заплаха и опасност за всички останали, които искат да живеят в мир и порядък.

За гасенето на пожарите в горите и нивите, бяха включени освен всички подразделения на противопожарната отбрана, така  и помощ от доброволци, дойде и техника от чужбина - най-вече на комшиите от Турция, но и от Испания и т.н.. Военният министър поясни, че нямаме техника. Вероятно, защото отдавна вече нямаме и никаква отбрана и дори ЛРС има по-добро въоръжение и повече хора от армията ни. А и сигурно защото последните години всички негови колеги, нефелни политици и „вся останалая /партийна/ сволач” е заета предимно с чужди дертове, а не с родните!?

Хубаво е, че добри хора от цялата страна се втурнаха да помагат на пострадалите от огнените езици. Защото бедстващите българи нямат статут на бежанци, на емигранти в собствената си държава, та да ги пратят в луксозни хотели. Макар, че

в морален аспект пострадалите хора по места се чувстват точно като емигранти – вътрешни.

Затова прогониха тези дни от мястото на огъня Кирил Петков и Денков с думите: „Махайте се, екскурзианти!” Дори в мъката си и бедата си те не искат ни да видят, ни да слушат политиците.

Но да не се отклонявам, тук думата ми е за злосторниците, които палят, мърлят и вършат злините си навред – в града, и в селата. Срещу такива е важно веднага и без отлагане да започне битка цялото ни общество, тъй като, както вече имах възможността да напиша тези дни, не е никак справедливо заради единици да страдат стотици.

Например никак не мога да проумея

колко трябва да си изкуфял, че да тръгнеш да палиш контейнерите за смет в София.

Снимките, които направих, са от пред блок 472 в Младост 4, до Бизнес парка и „Фантастико”. Направих я, защото минавам от там всеки ден и не мога да спра да се възмущавам на хорската проклетия. На кой кретен му пречат контейнерите за разделно събиране, та ги подпали?!

Разговарях с хората от блока, които се жалват от страшната мърлявщина на някои свои кооператори, които по стълбищата и площадките на 16-етажната сграда трупали всякакви вещи, отпадъци и вехтории, за да не ги държали в апартаментите си! Това е незаконно, но и опасно за всички. В кооперацията се завъдили мравки, хлебарки и … прилепи, моля ви се?!

За капак пред блока, според тях, ровещите в кофите за смет вехтошари, ги подпалили та мизерията да е пълна!? Горящата пластмаса отровила въздуха за няколко дни и освен шума от състезаващи се с висока скорост мотори и коли по преминаващото наблизо Околовръстно шосе, тези софийски данъкоплатци се надишали и с отрови.

Всичко това се случва през 21 век в столицата на страна, чийто политически елит сутрин, обед и вечер се  кълне в своите „евроатлантически ценности”/ каквото и да означава това/. На мен обаче всичко, случило се напоследък силно ми прилича на предОриент, та даже и на задОриент. Колкото до реторичния въпрос в заглавието, смятам, че пожар, подпален от проклетия и лошотия, може да се гаси само с наслагване от цялостното превъзпитание в семействата, образование и култура.

Но на първо време и най-напред незабавно трябва да се започне с ефективни мерки за безопасност на нормалните хора, контрол и люти наказания за злосторниците. Те само от това разбират най-добре.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини