Инструкторът по стрелба Росен Христов: Само един сантиметър е спасил Тръмп от фатален край

Кадър: Нова телевизия
share

Тази седмица световната новина номер едно беше неуспешният атентат срещу Доналд Тръмп. Кандидатът на републиканците в САЩ за нов 4-годишен президентски мандат се размина буквално на сантиметър от сигурна смърт.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 85

Инструкторът в елитен тренировъчен център в щата Юта Росен Христов разказа в детайли всичко за оръжието на атентатора и снайперистите, които го неутрализираха в предаването „Офанзива” по Нова Нюз. 

По думите на Христов се говори за трети снайперски екип, който е поразил стрелеца. Поражението на снимката на заподозрения показва, че той е уцелен от оръжие, което е на въоръжение в „Сикрет сървис”.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ разследва "Сикрет Сървис" след покушението срещу Тръмп

„Секунда-две е достатъчна за опитен стрелец да направи нов изстрел, който да е фатален”, каза Христов. Той обясни, че оръжието има и някакъв откат, което изисква време, за да бъде направен следващ изстрел.

„100-тина метра е сравнително лесно разстояние за изстрел. Има един тънък момент – точността на една пушка може да варира в зависимост от производителя”, заяви Христов.

По думите му само един сантиметър е спасил Тръмп от фатален край. Може да се спори дали извиването на главата на Тръмп или качеството на оръжието е причина изстрелът да не бъде фатален, смята инструкторът.

Христов е обучавал бойци от агенции за специални операции в Близкия Изток. Днес той е директор на тренировъчния процес в център за обучение на стрелци базиран в Юта. За повишаване на успеваемостта оттам преминават щатски шерифи и представители на местните полицейски специални части. Атентаторът срещу Тръмп - Томас Матю Крукс е стрелял с AR 15. Христов говори за възможностите на това оръжие. Той обясни, че 12-годишни деца в САЩ могат да тренират в контролирана среда на стрелбищата.  

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 85

Водещи новини

Още новини