Понижиха нивото на язовир "Мещица"

Булфото (архив)
share

С 6 метра под кота преливен ръб е понижено нивото на язовир „Мещица”, съобщи областният управител на Перник Людмил Веселинов. Изпускането на част от водните количества е направено по предписание на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 

Областният управител е извършил проверка след постъпили сигнали на кмета и жители на село Мещица, че язовирът се източва, пише БНР.

При инспекцията е установено, че не става дума за самоволни действия, а за предписание на контролен орган. Водоемът е собственост на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ и поддържането му е тяхна отговорност, каза Веселинов. Язовир „Мещица” е построен през 1962 година и е служел за напояване. През 2013 година е изпразнен заради дефект в изпускателя. Поддръжката на съоръжението е непосилна за община Перник и с решение на местния ОбС от 2018 година водоемът е прехвърлен на държавата. Три години по-късно той е ремонтиран.

Язовир „Мещица” е с обем над 2.5 млн. куб. метра и е сред големите в община Перник, а и един от най- важните, защото спасява селата по поречието от високата вълна. Преди построяването му при поройни дъждове околните селища са били редовно наводнявани.

Водещи новини

Още новини