Водещите новини! След сигнала на Доган: ПП-ДБ сезира прокуратурата за Пеевски. Русия е изгубила над 70 000 военнослужещи за два месеца (и още…)

Archaeologia Bulgarica/Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 12 юли   

 

В последните дни бяха изказани твърдения, които породиха притеснения от наша страна. Твърдения от членове и ръководството на Движението за права и свободи във връзка с това, че е оказван системен натиск върху определени хора с политически мотиви. Беше споменато и лицето Делян Пеевски, което според твърденията, е използвало тези институции за оказване на натиск. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ПП-ДБ Богдан Богданов. 

„Чухме и от изказвания на председателя на Движението - г-н Чакъров, че дори един от народните представители е с проблем и в болница. Поради това, днес, ние от групата на ПП-ДБ сезирахме Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, сезирахме изпълняващия функциите на главен прокурор на България г-н Борислав Сарафов, както и Софийска градска прокуратура, за да бъде направена пълна и всеобхватна проверка на изнесената информация, за да може обществото и всички ние да разберем има ли такъв натиск, оказван ли е такъв натиск, има ли влияние в Прокуратурата, което влияние се използва изцяло за политически цели“, обяви той.

След сигнала на Ахмед Доган: ПП-ДБ сезира Прокуратурата за мутренските действия на Делян Пеевски

***


Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата, показва някаква форма на отчаяние. Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Ахмед Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов.

Според него, без да е известна причината за сблъсъка на върха на Движението, в момента наблюдаваме разделение на влиянието в корпорацията.

Христо Панчугов: Няма как да има две ДПС-та

***


Оставиха в ареста полицая Христо Петров, обвинен за побоя над 19-годишен младеж в района на плажен бар край Созопол. Инцидентът стана на 1 юли. 

В залата полицаят бе доведен с белезници.

Служителят на МВР е временно отстранен от длъжност. Обвинението срещу него е за нанасяне на средна телесна повреда. Побоят е станал заради изпуснато парче пица на земята.

Полицаят, счупил челюстта на студент, остава в ареста

***


Обесване е причината за смъртта на 32-годишния мъж в полицейски арест в Ямбол, сочи съдебно-медицинската експертиза. Предстои да бъде назначена и видео-техническа експертиза със записите от камерите в помещението за задържане, съобщиха от Окръжната прокуратура.

Обесване е причината за смъртта на арестанта в Ямбол, сочи съдебно-медицинската експертиза

***


Разкри се лицето на мраморната антична статуя от Хераклея Синтика. То се вижда от снимки, публикувани във Фейсбук, уловили момента преди статуята на бог Хермес да бъде опакована и пренесена в Историческия музей в Петрич.

„Лицето е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна", пише в публикацията.

Разкри се лицето на статуята на бог Хермес

***


16-годишно момиче в тежко състояние, пострадало при катастрофата край Търговище, бе взето с медицинския хеликоптер от областната болница във Велико Търново днес към 13:30 часа. 

Пострадалата е в тежко състояние и се транспортира до болница "Пирогов" в София, предава БНР. Това е втора спасителна мисия на медицинския хеликоптер от великотърновската болница. 

Медицинският хеликоптер транспортира 16-годишна към "Пирогов" от болницата във Велико Търново

***


„Пътнически самолет падна край Москва", това предаде украинската медия УНИАН.

„Летателният апарат „Сухой" катастрофира днес по време на тестови полет след планиран ремонт. На борда имаше трима членове на екипажа (пилот и щурмани), но не и пътници", добави базираното в Киев издание.

„Никой не оцеля след падането", посочи още УНИАН.

Пътнически самолет се разби край Москва. Никой не оцеля

***


„Няколко руски военни пострадаха след атаки в Сирия", това предаде израелската медия мигнюз.

„Две нападения станаха на 11 юли в североизточната част на Арабската република. По конвой на военни под командването на Москва бе хвърлено самоделно взривно устройство. Малко преди това бе атакуван пункт за радиолокационно наблюдение", добави изданието, което се позова на източници от опозицията на сирийския президент Башар Асад.

Нападнаха руски военни в Сирия. Има ранени

***


Руските въоръжени сили са изгубили над 70 000 военнослужещи във военните си действия в Украйна за последните два месеца, съобщава БТА, като се позова на данните на британското Министерство на отбраната, което цитира източници от разузнаването.

Русия е изгубила над 70 000 военнослужещи в последните два месеца

***


 

Водещи новини

Още новини