Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран до Сливен

Министерство на транспорта
share

Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен. Планираният радиус на действие на машината е 170 км и през ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

Министърът и кметът на Сливен Стефан Радев даде старт на ремонтните дейности на базата, съобщават от ведомството. 

"За да създадем условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер е необходимо базата на летище Бършен да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения. Всички дейности по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на хеликоптера", посочи министър Георги Гвоздейков.

Той уточни, че тази база ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост.

"След изграждането на постоянната база има възможност тази да бъде използвана от "България Хели Мед Сървиз' за обучение и подготовка на пилоти", заяви транспортният министър. Той обясни, че в момента се изгражда болничното вертолетно летище в Сливен, а такова ще има и в Ямбол и Бургас.

Ремонтират базата за медицинските хеликоптери на летище „Бършен“

"Добрите практики в европейски държави като Австрия и Германия показват, че оперативните бази за HEMS са изградени на малки летища, използвани от авиация с общо предназначение (General Aviation), каквото е летище Бършен. Неговото географско разположение дава възможност хеликоптерът да е позициониран в център, така че да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух", подчерта Георги Гвоздейков.

Министърът поздрави общинския съвет и кмета на Община Сливен за оказаното съдействие и осигуряването на имота.

Водещи новини

Още новини