Най-добрата българска писателка - Здравка Евтимова, е носител на престижната Вазова награда за литература

личен архив, север
share

Тази година престижната награда, носеща името на патриарха на българската литература Иван Вазов бе присъдена на сочената за най-добра съвременна българска писателка Здравка Евтимова. Призът е за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност и бе връчен снощи, навръх рождената дата на гения на българската писмовност на официална церемония на площад „Иван Вазов“ в центъра на родния му Сопот.

Решението за удостояването на Здравка Евтимова с Вазовата награда бе взето единодушно миналия месец от деветчленна комисия, сред които родственикът на Вазов и почетен гражданин на Сопот доц. Григорий Вазов и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, съобщава иновативният образователен портал u4avplovdiv.com.

Националната Вазова награда е учредена през 1970 година от община Сопот и Министерството на културата.

Здравка Евтимова е най-превежданата и публикувана зад граница наша съвременна писателка. Тя е родена в Перник, завършила е английска филология във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", носител е на много призове и награди у нас и в чужбина. Нейни разкази са публикувани навред: в САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Австралия, Франция, Германия, Белгия и мн.др. държави.

Неотдавна в интервю за сайта ни, тя каза мъдри думи, които бяха актуални вчера, днес са, а ще бъдат и утре:

„Когато човек е здрав, той няма да се огъва и да стои наведен, няма да позволява на никого да го мачка. Млади човече, не бъди високомерен, защото животът е непредвидим и не се знае къде ще те прати утре. Човекът е силен, но и слаб. А продуктът, който създава, е неговото лице – достойно или не”.

Водещи новини

Още новини