Водещите новини! Доколко са безопасни улиците на страната? „Булгаргаз“ съди „Газпром“ за 400 млн. евро обезщетение (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 9 юли   

 

70-годишен мъж е в тежко състояние, след като голямо парче мазилка падна върху главата му в Разград, съобщиха от полицията.

Инцидентът станал на 8 юли, докато се прибирал към дома си по улица „Ал. Стамболийски“.

От тераса на къща, покрай която е минавал, се отлепва мазилката и го удря по главата.

Мъжът е настанен в болница с фрактура на черепа и с опасност за живота.

Паднала мазилка предизвика фрактура на черепа на мъж

***


Пътен инцидент с жертва стана днес минути преди 12 часа на пътя за гоцеделчевското село Буково.

Катастрофата е между два леки автомобила, като шофьорът на единия е починал на място.

Пострадали са неговата спътница и шофьорът на другия автомобил. Те са транспортирани за лечение в болницата в град Гоце Делчев.

Шофьор загина при катастрофа край село Буково

***


Окръжната прокуратура в Ямбол разследва смъртта на млад мъж, издъхнал в ареста след като е задържан при полицейска акция. Разследването ще покаже дали става дума за убийство или самоубийство, каквато бе първоначалната версия. Близките са категорични, че мъжът е бит и е починал в резултат на полицейско насилие, заради множество наранявания и изгаряния.

Окръжният прокурор Дойчин Дойчев заяви, че досъдебното производство е по член, който третира убийство. „Дали се касае за убийство или самоубийство ще бъде установено в хода на разследването“, заяви Дойчев.

32-годишният, починал в ареста в Ямбол, бил с изгаряния по слабините

***


„Булгаргаз" заведе арбитражен иск срещу „Газпром“ за обезщетение от 400 млн. евро за вреди, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на месец април 2022 г.

Искът е заведен вчера пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, посочват от българския газов доставчик.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро обезщетение

***


 ГЕРБ категорични: Няма да подкрепим втори и трети мандат при никакви условия 

***


Необходим е нов архитектурен конкурс за Мемориала при НДК, който да потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция. Това заявиха представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на българските художници (СБХ), които участваха в работна среща с кмета на Столична община Васил Терзиев. 

Срещата бе инициирана от Васил Терзиев с цел получаване на експертиза от професионалните организации относно процеса по реализация на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк.

Архитекти поискаха нов конкурс за Войнишкия паметник: Сегашният е изготвен непрофесионално

***


При инцидента загина шофьор. От столичната полиция съобщиха, че управляваната от него кола е излетяла от магистралата и е паднала под виадукта между тунелите „Витиня“ и „Топли дол“.

Полицията разкри подробности за тежката катастрофа, която предизвика задръстване на "Хемус"

***


„40 ракети бяха пуснати вчера и то не само в Киев. На Путин хич не му пука какво ще му кажат ООН и НАТО. Това е показател на неговата престъпна дейност. Той продължава да бомбардира и по този начин се присмива на международната общност”, каза проф. Станчев.

Проф. Станчев: Путин се присмива на международната общност

***


„Имаше много деца по земята. Имаше окървавени. Едно дете носеха на ръце, тъй като беше пострадало. Стотици жени с деца имаше там. Имаше и деца с голи глави и с различна апаратура, стоящи отвън”, спомня си българинът.

По думите му „това е цял комплекс от много сгради. Ударена е една от тях. Не е случайна сграда, а самата болница”. Това е най-голямото лечебно заведение за деца в Киев.

Българин, живеещ в Киев, за ужаса от руската атака: Имаше деца по земята

***


Перверзията на орките не спира само със стрелбата по детска болница…

По думите ѝ бутилките с вода "Ашана" са били установени от полицията. Те много приличали на оригиналните бутилки с марката вода.

Всеки, който е пил водата или я е ползвал за миене е получил химически изгаряния, пише Актуално.

Неизвестни лица са дали отровена вода на доброволците, участващи в спасителните дейности след руската ракетна атака срещу детската болница "Охматдит" в Киев. Това съобщи Катерина Терехова, която помага на пострадалите около болницата и участва в разчистването на отломките.

Раздадоха отровна вода на спасителите от детската болница в Киев

***


Срещата на върха на НАТО започва: Вашингтон посреща световните лидери, войната в Украйна е акцентът

***


Севернокорейска елитна военна тренировъчна делегация замина на посещение в Русия, информира Ройтерс. Това е първият военен обмен между двете страни, откакто техните лидери подписаха пакт за военно сътрудничество.

Елитни военни от Северна Корея заминаха на обмен в Русия

***


 

Водещи новини

Още новини