Поскъпването на храните се дължи на лошите климатични условия

share

Поскъпването на цените на хранителните стоки се дължи на лошите климатични условия и скокът на цените на енергийните източници.

Изводът е направен от специалистите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Спрямо миналата година основните хранителни продукти са поскъпнали с около 9%. С изключение на чесъна, цените на всички останали зеленчуци са по-високи в сравнение с миналия август. Доматите са поскъпнали двойно, а краставиците - с цели 70%. При зелените чушки и картофите повишението е между 4 и 7%. Ябълките и гроздето се продават с 2-3% по-евтино спрямо миналото лято. Поскъпване има и при яйцата.

 С между 5 и 13 на сто по-евтино, отколкото преди година, се продават захарта, лещата, оризът, кашкавалът, скумрията и колбасите. Поевтиняване има и при брашното и кравето сирене. За последния отчетен месец се наблюдава тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците. През август спрямо юли нарастват цените на брашното, олиото, яйцата, млечните произведения, захарта.

Водещи новини

Още новини