111 г. от подвига на полк. Константин Каварналиев бяха отбелязани с възпоменателна церемония край Дойран

Министерство на отбраната
share

Представителна група от Министерството на отбраната се поклони пред паметта на героя от Междусъюзническата война (1913 г.) полковник Константин Каварналиев (1866 - 1913) пред неговия паметник край град Дойран в Република Северна Македония. Тази година се навършват 111 години от героичната гибел на полк. Каварналиев и военнослужещите от 3-а пехотна Балканска дивизия, съобщават от Министерството на отбраната.

Пред паметника на полк. Каварналиев днес, 22 юни, бе отслужена заупокойна молитва. На тържествена възпоменателна церемония бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и цветя от присъстващите български организации и сдружения в Република Северна Македония.

Участие в тържествения ритуал взеха представителната група на Министерството на отбраната, начело със заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, началника на Централно военно окръжие полк. Георги Георгиев, директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Димитър Илиев, курсанти и офицери от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, посланикът на Република България в Скопие Н. Пр. Ангел Ангелов, представители на Посолството и на Генералното консулство на България в Битоля и др.

Възстановеният паметник на Каварналиев вече е в НИМ

На българското военно гробище в Ново село, Република Северна Македония, в неделя, 23 юни, също ще бъде почетена паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение с ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Водещи новини

Още новини