Константин Пенчев: Посоката на реформата се задава от политиците

Булфото
share

През годините сме имали много проблеми с деца с увреждания, защото много малко от училищата имат асансьори. Това се е натрупвало с времето и спомага за нарушаването на основни човешки права.Това каза омбудсманът на България Константин Пенчев в сутрешния блок на БНТ.

Според него омбудсманът не е разследващ орган и той няма как да разследва някой полицай за насилие, а го прави чрез министъра като изисква проверки. "Омбудсманът е окото на гражданина", смята още Пенчев.

Новото в дейността му  е един превантивен орган чрез който се инспектират всички места, където хората влизат без тяхно желание като затвори, конвоирането чрез автомобили и т.н. "Целта не е да хванеш някого и да го предложиш за наказание, а да кажеш, че тука има нарушаване на човешки права и да посочиш грешките, които могат да се оправят. Институциите са ни благодарни. Искаме да направим България една държава без изтезания", каза още той.

Според Пенчев смисълът на проверките е да се видят кои са добрите примери и кои са лошите и да вървим напред.

Що се отнася за новите правила за "синята зона" в София, той е категоричен, че е неясен въпрос, защото не е ясно какво плащаме и какво получаваме за това. "Доколко знам съдът е сезиран от гражданите и ще видим какво ще реши той. Моето становище не се е променило", заяви Пенчев. Той е категоричен, че паркирането в идеалния център е услуга, която се плаща и тя трябва да има ясна обосновка. Може би в този случай е, че общината трябва да изясни какво точно дава с това паркиране. "Време е София да заприлича на европейска столица с подземни паркинги", смята омбудсманът

Той е категоричен, че реформата в съдебната система не се прави само от един главен прокурор и  от състав на ВСС, а от цялото общество. "Нямаше достатъчно време за информиран избор за членовете на ВСС. Трябва да има ясното на статута им след като са били там, после какво следва. Има много стари лица, които гледаме в тази съдебна система, която реформираме. Посоката за реформата й се задава от политиците", коментира Константин Пенчев.Според него ВСС може да преразпредели магистратите, защото сега се получава, че в София те са много, а при баба Пена на село няма никой и тя трябва да ходи другаде да си търси правата.

Водещи новини

Още новини