Онкоболен в напреднал стадий обикаля в жегата заради документ, състоянието му се влоши

Кадър: БТВ
share

Онкоболен мъж в напреднал стадий попадна в омагьосаният кръг на здравната система. В продължение на часове е принуден да чака на жегата да получи обезболяващи лекарства и изследвания.

Днес състоянието на мъжа се е влошило, а синът му възмущава.

"Човекът има четвърти стадий рак на белия дроб. От жегата – и тя го мори. И отделно пътуваме. Знаете – много болни има. Просто ужасно е. Всеки ден идваш... И целият ден може да ти мине тука в чакане“, казва Ангел Прънков.

Убеждението, че ракът е смъртна присъда, влошава състоянието на болния

Причината за чакането – документ, който не е осигурен навреме от болницата. Досието на пациента трябва да пропътува няколко километра в задръстванията от едната база на онкологичния центъра на булевард "Васил Априлов" до другата - в район "Южен".

"Мен това, което ме възмути е, че те не знаят... Един месец  предварително сме си записали час. И те не знаят къде му е досието“, посочва Ангел Прънков.

"Такова нещо се среща. Основният проблем е чисто логистичен. Проблемът ще остане в някаква степен, защото може още по-добре да бъдат оптимизирани нещата, но никога няма да бъде решен напълно дотогава, докато са две бази“, коментира д-р Иван Тонев, началник на отделение в Комплексния онкологичен център в Пловдив.

Проверка на медията показа, че досието на пациента по обед все още не беше придвижено. Но часове след нашата намеса пациентът все пак е бил допуснат на ядрено-магнитен резонанс, без да чака.

Водещи новини

Още новини