Онкоболен младеж се нуждае от лекарства, които няма как да му бъдат дадени у нас

  • 11 октомври 2019 11:00

  • 1042
  • 0
Онкоболен младеж се нуждае от лекарства, които няма как да му бъдат дадени у нас
© Кадър: БТВ

Онкоболно момче има нужда от лекарства, които обаче няма как да му бъдат дадени у нас. Всички институции отказват, а за семейството това е единственият шанс за спасение на детето им, съобщава БТВ.

Болничната стая е вторият дом на 20-годишния Димитър Щилиянов. За първи път попада в нея през 2018 г. Тогава лекарите му откриват „Сарком на Юинг” - вид рак на костите.

Лекарите от пловдивската болница „Свети Георги” успяват да го вкарат в ремисия. Болестта обаче се завръща отново тази година - с рецидив в гръбначния стълб. „Тогава си помислих, че ще остана инвалид завинаги”, споделя момчето.

Налага се спешна операция на Димитър у нас. След изследване, направено в Германия, се разбира коя точно терапия може да унищожи тумора. Този тип терапии се наричат „прицелни” и се смятат за новата ера във фармацията и медицината. При тях е нужна е комбинация от лекарства, които обаче са предназначени за друг тип рак. В България приемът им извън признатото предназначение, не е уреден.

От министерство на здравеопазването разясняват, че такава употреба означава да се приложи лечение, недоказано от производителя за конкретното заболяване и неодобрено от регулаторните органи. Използването му изисква документирана аргументация и осъзната отговорност.

Предложени са законодателни промени, с които да се регламентират тази употреба когато липса алтернатива и има научни основания. Но те все още не са факт. Освен това предвиждат в тези случаи пациентите сами да плащат лечението си. Това за семейството на Димитър обаче е непосилно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини