12-годишни минаха на хероин

share

През последните години възрастта на наркозависимите пада главоломно. Вече 12-годишните са пристрастени към хероина. Това съобщи д-р Александър Канчелов, директор на една от специализираните клиники за терапия на зависимости и алкохолни проблеми в страната. Не е ясно какъв точно е броят им, но се знае, че те не се лекуват, подчерта специалистът.

По думите му една от причините е, че към момента за младежите до 18 г. нямаше препарат за терапия. Според европейските норми прилаганият метадон се позволява само за хора над тази възраст, пише "Монитор".

Съвсем скоро те ще могат да бъдат лекувани с нов медикамент, който вече е позволен за разрешение и в нашата страна.
Наркозависимите, които са лекувани с метадон, трябва да бъдат строго контролирани, докато новият препарат позволява пациентът да не бъде наблюдаван стриктно, при условие че спазва предписанията на специалиста, обясни преимуществата проф. Икро Маремани - президент на Световната федерация за лечение на опиоидна зависимост.

Медикаментът създава по-малък риск от предозиране в сравнение с метадона, а опасността да бъде продаден на улицата - много по-малка, тъй като предизвиква по-ниско ниво на физическо пристрастяване, каза д-р Александър Канчелов. По думите му пациентите се стабилизират много бързо, водят нормален начин на живот по време на лечението и не се налага прекъсване на ежедневните занимания.

Електронен регистър ще отсява наркодилърите от включване в метадоновите програми. Той ще започне да действа от декември, съобщи още д-р Канчелов. Сега някои от тези хора се включват в тях уж за лечение, колкото да си получат препарата, а след това веднага да го изтъргуват. На практика обаче към момента няма система, по която те могат да бъдат засечени.

Така един наркодилър може да се запише в няколко програми в различни центрове и да взима метадон от всеки един от тях, като след това пуска дозите за продажба на улицата срещу 15-20 лева всяка, разясниха лекари. В регистъра хората ще фигурират с код, а не с имената си. Цифрите в него обаче ще бъдат съставени по такъв начин, че за специалистите ще става ясно веднага, дали човекът се „лекува" и на друго място.

Водещи новини

Още новини