Жители от "Обеля" стягат бунт заради метрото

share

В столичния квартал "Обеля"  вителите от пет блока събират подписка и ще внесат в общината жалба срещу високия шум, на който са подложени всекидневно от метрото. Трасето на градската железница излиза по мост над земята точно покрай 15-етажните жилищни сгради.

Жителите разказват, че тормозът започнал още преди седмици, когато стартирали тестовете с влакове по новия лъч от ж.к. "Надежда" до кв. "Лозенец".

"Оттогава страдаме от хронично недоспиване. Воят от мотрисите е страшен и денонощен. Хубаво е да има метро, но не можем да живеем така", оплакаха се потърпевшите. Тракането, свистенето на колелата и тътенът от преминаващите влакове се чували дори и в жилищата, които не гледат към линията. "Не ни спасяват и затворените посред лято прозорци с ПВЦ дограми. След откриването на метрото поне спим по няколко часа - от около 23,30 ч до около 5 ч, когато тръгват първите мотриси", оплакаха се обитателите. Те настояват, ако участъците не бъдат затворени, поне от страната на блоковете да бъде поставена изолираща преграда, пише "Труд".

"Нормите за шума са мерени и са в норма. Нормално е да се чува движението на влакчетата. Така е и в Лондон, Париж, Чикаго, Токио и Берлин, където също има надземни участъци. Осигурени са материали и извън проекта в "Обеля" и "Изгрев" на релсите ще се сложат допълнително гумени елементи, които снижават шума. Мерките ще бъдат взети до 2-3 дни", обясни шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Водещи новини

Още новини