Румен Радев удостои председателя на КИЦ "Босилеград" Иван Николов с орден "Стара планина" първа степен

Президентство
share

С вицепрезидента Илияна Йотова ще продължим да бъдем лично ангажирани българските институции да работят активно за консолидирана, ясна национална българска позиция и политика в подкрепа на всички наши сънародници зад граница.

Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по удостояване с орден „Стара планина“ първа степен на изявения деятел на българското национално малцинство в Република Сърбия и председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград“ Иван Николов. Най-висшето държавно отличие се връчва за неговите изключително големи заслуги за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнство на българите в Република Сърбия. В церемонията участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на държавни институции, общественици и членове на оглавявания от проф. Лозан Митев граждански инициативен комитет, предложил за награждаване Иван Николов. 

Президентът Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен деятеля на българското малцинство в Сърбия Иван Николов

Държавният глава открои неуморния труд и високите нравствени качества на Иван Николов, превърнали го в най-авторитетен представител и морален лидер на българското национално малцинство в Република Сърбия. Румен Радев подчерта и съществената роля на видния общественик, изследовател и правозащитник за съхраняване на българската национална идентичност, езика, културата и  историческата памет на нашите сънародници в съседна Сърбия и за укрепването на тяхното национално самосъзнание и достойнство. „Иван Николов има значим принос за възраждането и формирането на съпричастност на българската държава със съдбата на българите в Република Сърбия, както и с ангажирането и на сръбската държава и на Европейския съюз за преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени нашите сънародници там“, посочи още президентът.

„С отстояването на правата и свободите на нашите сънародници в Република Сърбия и противопоставянето на каквито и да е опити за посегателства върху историческата истина Иван Николов се утвърди като истински морален стожер“, заяви държавният глава. По думите му значимостта на родолюбивото дело на Иван Николов е още по-видимо на фона на обективните трудности и неблагоприятни условия в районите с компактно българско население. Сред тях са липсата на устойчиви източници на поминък и развитие, което провокира тревожни процеси на обезлюдяване в тези райони. 

Президентът посочи, че ще продължи да работи активно със сръбското държавно ръководство за решаване на проблемите на българите в Сърбия. Той припомни, че по време на посещенията си там заедно със сръбския си колега президента Александър Вучич е провел срещи със сънародниците ни в Цариброд, на които открито и откровено са обсъдени проблемите, перспективите, както и мерки за икономическо развитие и възможностите българите в страната да изразяват свободно своята национална и културна идентичност. Държавният глава изрази съжаление, че процесите не се развиват с желаната скорост, но открои като важен фактор в тази насока отношенията на най-високо политическо ниво за решаването на проблемите и развитието на българското национално малцинство в Сърбия.

„България е основният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и основен критерий, по който ще даваме подкрепа, е положението на нашите сънародници във всяка страна – условията за тяхното икономическо и социално развитие, и най-вече възможността им да отстояват своята национална идентичност, език, култура, историческа памет“, подчерта Румен Радев и напомни за българската позиция европейската интеграция на всяка страна да се базира на принципа на собствените заслуги,  за да бъде процесът устойчив и необратим. 

Иван Николов изрази признателността си за честта и доверието да бъде удостоен с най-висшето държавно отличие. „С това оценявате и утвърждавате нашите цели и действия като общнонационални и общочовешки и ни поставяте откъм правилната страна на историята на България“, посочи Николов и призова за категорична и последователна българска позиция в подкрепа на сънародниците ни в Сърбия, съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Водещи новини

Още новини