Честваме паметта на свети Симеон Дивногорец

Булфото, архив
share

Свети Симеон живял през VI век в Антиохия (днес Антакия, Турция), Сирия. Когато поотраснал, станал ученик на известния в онзи край подвижник, стълпник (живеел на каменна кула) Йоан.

Симеон също си построил кула и така се подвизавал в пост и молитва много години. Строгият му живот и подвиг, широките познания и дълбоката му мъдрост започнали да привличат не само монаси, но и много миряни, които жадували за висок пример и духовни наставления.

Отбелязваме 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

В един момент Симеон решил да се уедини на скрито място и затова отишъл в така наречената Дивна планина (затова е наречен Дивногорец) между сирийската столица Антиохия и пристанищния град Селевкия. Там, край река Оронт, продължил отшелническия си живот.

Непрестанно изучавал Свещеното Писание и станал мъдър наставник на други монаси и на поклонници, които скоро научили къде е преподобният Симеон и пак идвали за съвет.

Неговият живот станал отлично онагледяване на думите на Христос: "тъй да светне пред човеците светлината ви, че да видят добрите ви дела и да прославят небесния ваш Отец!".

Свети Симеон се упокоил в 590 година.

Водещи новини

Още новини