Николай Рашков за проблемите на ГКПП Видин: 13 км е опашката от камиони от румънска страна

share

Във връзка със създалата се тежка ситуация на ГКПП Видин, днес се проведе спешна среща в Министерство на вътрешните работи, информира NOVINI.BG.

Срещата се ръководи от заместник-министър на МВР Стоян Темелакиев. На нея присъстваха представители на Гранична полиция, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, Консула на Република Румъния в България Флориан-Даниел Мазилу, Николай Рашков, представител на Съюза на международните превозвачи, Димитър Димитров от Камарата на превозвачите и други представители на транспортния бранш.

Стана ясно, че срещата е изцяло по инициатива на Николай Рашков.

Николай Рашков, кандидат за евродепутат: В Брюксел не познават транспортната индустрия, имаме нужда от експертиза

"С наближаване на туристическия, летния сезон, трафикът се увеличава и това води до задръствания за всички видове автомобили", информира Темелакиев. Заради това МВР прави и ще прави всичко нужно за облекчаване на трафика и намаляване на времето на граничния контрол.

Николай Рашков информира, че лично е засегнат от случващото се на ГКПП Видин и благодари на г-н Темелакиев за разбирането му. Иначе съобщи, че от миналия ден опашката от страна на Румъния е достигнала 13 км, тази от България е вече на 6 км, а буферният паркинг, който работи от миналата седмица, вече е със запълнен капацитет. "Единственият начин да се решат проблемите е да се съберем всички засегнати страни в нашата държава, кооперация с румънските ни колеги и с хората, коопериращи, както съоръженията на Дунав мост, така и паркинга, за да можем да намерим правилното решение", заяви Рашков.

На брифинга стана ясно, че следващата сряда в района на Дунав мост ще има нова среща.

"Поех ангажимент да се въведе онлайн плащане на такса "мост" или плащане с карта при Русе", информира Темалакиев.

Снимка: NOVINI.BG

Зам.-министърът на МВР информира, че буферният паркинг към ГКПП Видин е платен, но МВР няма никакво отношение към това. Темелакиев информира, че до колкото е запознат паркингът е частен.

Николай Рашков разкри, че най - важното от днешната среща е, че е постигнато разбиране да има съдействие и за организиране на трафика на всички стоки с хладилен контрол. "Това е нещо много важно и се надявам, че ще се реализира до края на деня", заяви той. 

Ето и конкретните мерки, които ще бъдат взети:

- МВР поема ангажимент да осигури начин на обработка и преминаване за хладилните камиони, съобразен с техните нужди.

- Граничния контрол от румънска страна е значително забавен, поради наличните но допълнителни проверки на стоките и водачите -МВР пое пълна координация с румънска страна относно възстановяване на капацитета на обработка на пункта

- Насрочена е официална среща със всички български институции имащи отношение по темата за Сряда 29.05 от 13.00ч на територията на Видин, в която да се приложат конкретни мерки за облекчаване на трафика и ползването на буферния паркинг  

 

 

 

Водещи новини

Още новини