Водещите новини! България започва да произвежда дронове камикадзе. САЩ няма да отменят БГ санкциите по „Магнитски“ (и още…)

Getty Images/Facebook/Freepik/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 16 май   

 

В „Терем" започва производството на дронове камикадзета, съобщи Информационният център на Министерството на отбраната.

Безпилотниците ще струват 2000 лева и ще могат да унищожават танкове с цена от 10-15 милиона евро, съобщава в интервю за в. Българска Aрмия Калин Димитров, изпълнителен директор на фирмата на МО.

България започва да произвежда дронове-камикадзе

***


Не вярвам, че като дойде Тръмп, ако изобщо дойде, че САЩ ще решат да отменят своите списъци по „Магнитски“, които засягат български политици на много високо равнище. Няма да го направят.

Това заяви в интервю за бТВ международният анализатор Светослав Терзиев.

Международният анализатор Светослав Терзиев: И Тръмп да стане президент, САЩ няма да отменят санкциите по „Магнитски“, засягащи български политици

***


Когато ви казват, че няма пари, значи някой иска нещо да открадне. ГЕРБ-ДПС са на власт от един месец и започнаха отново да ни продават модела на „постната пица“ и как пари няма, се посочва в позиция на "Продължаваме промяната" (ПП).

„Докато имаше редовно правителство, нямаше проблем да осигурим средства покриване на таксите на 127 000 студенти и докторанти по държавна поръчка в университетите. Служебното финансово министерство сега се затруднява да намери средствата, които ще дадат на повече млади хора достъп до висше образование. Това е поредната акция на служебния кабинет на ГЕРБ-ДПС срещу хората. Онзи ден за малко да изчезнат парите за пенсионерите, днес ударът е срещу студентите“.

"Продължаваме Промяната": Служебното правителство на ГЕРБ-ДПС се опитва да ни "продава" модела на "постната пица"

***


С по-малко от 30% ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов.

АЕЦ "Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов.

Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г., заяви в неделя министърът в интервю за БНТ.

Министър Владимир Малинов обяви с колко ще поскъпне токът от 1-ви юли

***


Днес в 17.30 часа на входа на с. Аксаково катастрофира автомобил на НСО, в който се е возил съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В автомобила са се возили мъж и жена на възраст над 60 години. Полиция е пристигнала веднага, има пострадали", пишат още от ПП.  

Кирил Петков катастрофира тежко, има загинал

***


Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед, с която удължава с още месец забраната за износ на определени групи лекарства. Това са инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Удължават забраната за износ на инсулини с още месец

***


Състоянието на простреляния словашки министър-председател Роберт Фицо остава тежко, а лекарите правят всичко възможно за стабилизирането му, съобщи словашкият вицепремиер и министър на отбраната Роберт Калиняк, цитиран от агенциите, предава БТА.

„Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, лекарите правят всичко възможно да го стабилизират", каза той. "Засега не можем да кажем, че ситуацията се развива положително и че животът му е вън от опасност. Раните са много тежки", добави Калиняк.

Животът на Фицо все още е в опасност

***


Русия и Китай разпространиха съвместно изявление, в което изразяват загриженост за повишените рискове, произтичащи от изострянето на отношенията между ядрените сили, предава Sky News.

Русия и Китай предупредиха: Възможно е конфликтът в Украйна да премине в неконтролируема фаза"

***


„Мъжът на около 50 години се обади късно снощи и каза, че има намерението да застреля министър-председателят на Еврейската държава. "Готов съм да стана следващият Игал Амир (крайнодесен евреин, убил премиера Ицхак Рабин през 1995 г., заради споразумението за създаването на Палестинската автономия)", е заявил той", допълни изданието.

Израелец: Ще убия Бенямин Нетаняху

***


Руски паравоенни организации се бият срещу Путин

***


Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от петролните компании не по-малко от един милиард долара за финансиране на предизборната си кампания, като в замяна обеща да сложи край не електрическите коли. 

„Всички вие сте достатъчно богати, за да съберете 1 милиард долара и да ме върнете обратно в Белия дом", каза Тръмп иронично по време на вечеря с няколко петролни магната в личния му курорт Мар-а-Лаго.

Кандидатът за президент е готов на всичко, за да си върне властта, която притежаваше между 2017 и 2021 г., като разбира се първи на удар ще бъдат прогресивните екологични мерки. Те включват спиране на субсидиите за електрически автомобили, обръщане на екологичните мерки и намаляване на данъците и облекчаване на регулациите за петролните компании. Политиките за устойчива енергия също ще бъдат изоставени.

Тръмп иска 1 млрд. долара от петролните магнати за кампанията си: Ще сложа край на електрическите коли!

***


 

Водещи новини

Още новини